KNB

Jaarverslag KNB 2001

P E R S B E R I C H T

De Steeg, 14 mei 2002

Stagnerende woningbouwproductie speelt baksteenindustrie parten

De stagnerende woningbouwproductie in Nederland heeft de baksteenindustrie in 2001 parten gespeeld. De binnenlandse afzet van metselbaksteen is ten opzichte van 2000 met 8% gedaald. Bovendien heeft de Nederlandse baksteenindustrie te maken gehad met een immer kwakkelende Duitse markt, traditioneel een zeer belangrijke exportmarkt.
Deze gegevens blijken uit het recent gepresenteerde jaarverslag 2001 van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) uit De Steeg.

Per saldo heeft de stagnatie op de Nederlandse woningbouwmarkt in combinatie met een verder gedaalde export naar Duitsland geleid tot een daling van de afzet van metselbaksteen tot een niveau van 1.101 miljoen stenen WF. Relatief gezien is het marktaandeel van metselbaksteen op een redelijk stabiel niveau gebleven van ongeveer 90% in de gevel van woningen en van bijna 50% in de gevel van bedrijfspanden en utiliteitsgebouwen.

In- en uitvoer
De uitvoer van metselbaksteen is in 2001 ten opzichte van 2000 verder teruggelopen tot ongeveer 17% van de totale afzet. Het aandeel daarin van de uitvoer naar Duitsland is gedaald naar 70% tegenover nog 85% in het jaar 2000.
De invoer in 2001 is eveneens gezakt en wel met 27% ten opzichte van het jaar 2000. De meeste invoer (85%) kwam ook in het jaar 2001 nog steeds uit België.

Straatbaksteen
Daarentegen heeft de afzet van straatbaksteen in het verslagjaar een positiever beeld laten zien. De afzet is wederom fors toegenomen. In het jaar 2001 is er zelfs 20% meer straatbaksteen verkocht dan in 2000 na een eerdere groei van 16% ten opzichte van 1999. De voortgaande herinrichting van stads- en dorpskernen, waarbij steeds vaker wordt gekozen voor de warme emotie van gebakken klinkers, is daarvoor een belangrijke reden.

Verwachting
Voor het jaar 2002 wordt voor de totale afzet van metselbaksteen een verdere daling tot een niveau van iets meer dan 1,1 miljard stenen WF verwacht. Hoofdoorzaak is de verminderde nationale woningbouwproductie en een continue verminderde vraag naar nieuwbouw van utiliteitsgebouwen. Naar verwachting zal pas medio 2003 de afzet van metselbaksteen licht opleven. Dat hangt mede af van een mogelijk herstel van de woningbouwproductie. Het KNB dringt aan op voortvarendheid in de uitwerking van de eerder door de Taskforce Woningbouw geadviseerde maatregelen om de woningbouw te versnellen. De uitvoer zal in het jaar 2002 niet veel verder afnemen, hoewel van een herstel evenmin sprake zal zijn. De geraamde invoer zal zich op het niveau van het jaar 2001 handhaven.

KNB
Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten is de branchevereniging voor de gehele Nederlandse baksteenindustrie. Naast collectieve belangenbehartiging op sociaal en technisch gebied, zoals ten aanzien van de toepassing en verwerking van baksteen, richt de organisatie zich voorts op normeringsaangelegenheden alsmede milieu- en grondstoffenproblematiek. KNB werkt intensief samen met derden, ook in internationaal verband. De organisatie is gevestigd in De Steeg. De gezamenlijke omzet bedraagt 285 miljoen Euro. Er werken zo'n 1450 personen in de baksteenindustrie.

Noot voor de redactie/