Ingezonden persbericht

Nederlandse chemische industrie trekt aan

Omzet 2001 evenaart topjaar 2000

DORDRECHT, 20020514 -- Na stabilisatie van de omzet in het afgelopen jaar, zullen de economische omstandigheden in de Nederlandse chemische industrie naar verwachting in de loop van het jaar verbeteren. Op basis van de resultaten in het eerste kwartaal wordt een omzetgroei van 2% verwacht, veroorzaakt door een productietoename van 3% en een daling van de afzetprijzen met 1%. Voorzitter dr. C.A. Linse van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) maakte deze cijfers bekend bij de presentatie van het VNCI-jaarverslag 2001 bij DuPont in Dordrecht.

Het jaar 2001 liet voor de chemische industrie een wisselend beeld zien. In het eerste halfjaar groeide de omzet met 7,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2000. In de tweede helft werd deze groei tenietgedaan. Dit was onder meer te wijten aan de economische verslechtering in de loop van het jaar. De aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten hebben ook hun stempel gedrukt op de resultaten.

Over het hele jaar gezien bleef de omzet vrijwel gelijk aan het topjaar 2000 en kwam uit op euro 32,9 miljard (f 72,6 miljard). Dit is het resultaat van een productietoename van 1% en een daling van de afzetprijzen van eveneens 1%. De prijzen en omzet in de basischemie zijn sterker gedaald dan in de fijnchemie. Dit wordt veroorzaakt door de olieprijs, die meer invloed heeft op de basischemie dan op de fijnchemie. Doordat de resultaten in de petrochemische sector onder druk stonden, daalde de winst met 25% naar euro 1,6 miljard (f 3,5 miljard).

Investeringen
Het investeringsniveau was het afgelopen jaar met een bedrag van euro 1,9 miljard (f 4,2 miljard) hoog. Ten opzichte van 2000 namen de investeringen met 5% toe. Het hoge investeringsniveau heeft gezorgd voor een toename van de indirecte werkgelegenheid in de chemische industrie. De directe werkgelegenheid is ten opzichte van vorig jaar nagenoeg gelijk gebleven.

Sinds 1998 liggen de investeringen boven de euro 1,8 miljard (f 4 miljard). De chemische industrie zorgt hiermee voor een zeer belangrijke en constante investeringsstroom in de Nederlandse economie. Een kwart van de industriële investeringen in Nederland komt op naam van de chemische industrie.

Export
De exportpositie van de chemische industrie is de laatste jaren sterk verbeterd. Dit kwam onder meer door de gunstige verhouding tussen de euro en de dollar. Het afgelopen jaar nam de export met 3% toe tot euro 37,1 miljard (f 81,8 miljard).

Vooruitzichten 2002
Over de vooruitzichten voor het jaar 2002 is de VNCI voorzichtig positief. Verwachting is dat de omzet in het eerste halfjaar van 2002 een geringe terugval zal laten zien ten opzichte van de hoge omzet in de eerste helft van 2001. In de tweede helft van 2002 zal de economie zich waarschijnlijk herstellen. Als de olieprijs op het huidige niveau blijft, kan voor heel 2002 sprake zijn van een lichte toename van de omzet met 2%.

Aangezien er na 11 september geen investeringsprojecten zijn gestopt, is er geen reden om aan te nemen dat het investeringsniveau terug zal lopen. Ook al is er nu sprake van vertraagde omzetgroei. In 2002 zullen een aantal investeringen worden afgerond. Deze zullen in de komende jaren een positieve bijdrage leveren aan de omzet.



Ingezonden persbericht