Gemeente Eemnes

Gemeenteberichten week 20

Bouwplannen

Ingekomen meldingen/aangevraagde bouw- en aanlegvergunningen
- Raadhuislaan 38, vergroten woning, ingekomen 2 mei 2002.
- Bramenberg 14, plaatsen GSM-installatie, ingekomen 2 mei 2002.
- Eemweg 78, plaatsen GSM-installatie, ingekomen 3 mei 2002.
- Geerenweg 10, aanleg dam met duiker t.b.v. uitrit, ingekomen 6 mei 2002.

- Hondsdraf 16, plaatsen dakkapel achterzijde, ingekomen 6 mei 2002.
- Eemhof 3-5, plaatsen giromaat, ingekomen 8 mei 2002.
Verleende toestemming/bouw- en monumenten vergunningen
- Meentweg 49, plaatsen vier dakkapellen en vernieuwen rieten dak, verzonden op 7 mei 2002.

- Vlierberg 6, plaatsen GSM antenne-installatie, verzonden op 8 mei 2002.

Kapvergunningen

Verleende kapvergunningen

- Raadhuislaan 51, een walnoot.

Voor meer informatie over bouwplannen kunt u zich wenden tot mevrouw Loman of de heer Schiere en voor kapvergunningen tot de heer Leys, allen van de sector VROM.

Wanneer u als belanghebbende zich niet met een van deze besluiten kunt verenigen, dan kunt u hiertegen binnen 6 weken na verzending van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij Burgemeester en wethouders.

Tegelijkertijd kunt u bij spoed (schriftelijk) een voorlopige voorziening vragen bij de president van de rechtbank, postbus 13023, 3507 LA Utrecht. De kosten die hieraan verbonden zijn bedragen 109,- voor burgers en 218,- voor rechtspersonen.


Formele afsluiting van Doe nuchter, Rij alcoholvrij

In de periode van 15 oktober 2001 tot 15 april 2002 vonden in het kader van de alcoholcampagne Doe nuchter, Rij alcoholvrij in totaal 14.523 blaastesten plaats.
141 Bestuurders werden daarop aangehouden en, na de tweede blaastest in het politiebureau, volgden 103 processen-verbaal voor het rijden onder invloed.

Dit maakte de heer W. Smoorenburg, Hoofd Regionale Verkeersdienst, bekend tijdens de formele afsluiting van de campagne in het gemeentehuis van Baarn. Afgezien van de media-aandacht gedurende de campagne, werden 27.000 bierviltjes en enkele duizenden sleuteletuis, dobbelstenen, folders en BOB-sleutelhangers verspreid. Ook sandwichborden en posters werden tijdens de actieperiode in de gemeenten De Bilt, Baarn, Bunschoten en Eemnes opgehangen.

Wethouder Lieberwerth van de gemeente Baarn memoreerde in zijn speech de goede samenwerking tussen de politie, de vier gemeenten en de 3VO-afdelingen in dit project.

De alcoholcontroles worden uiteraard nog voortgezet door de politiedistricten Eemland noord en Binnensticht. Waar mogelijk vindt nog ondersteuning plaats door het Bureau Verkeer Onder Controle.
Bijzondere bijstand en bevordering participatie
Bent u ouder dan 23 jaar, woont u zelfstandig en heeft u tenminste 18 maanden een minimuminkomen?
Dan kunt u in aanmerking komen voor een eenmalige uitkering bijzondere bijstand. Deze bijstand is bedoeld om te kunnen blijven deelnemen aan 'het maatschappelijk verkeer en andere secundaire levensbehoeften'. Denk daarbij aan, bijvoorbeeld: het lidmaatschap van de bibliotheek, kosten van vormings- en ontwikkelingswerk (bijv. Volksuniversiteit), lidmaatschap van een zangkoor, lidmaatschap van een sportvereniging, of kosten van een zwemabonnement, etc. De gemeente Eemnes verstrekt een bedrag van 204,20 aan een gezin en 102,10 aan een alleenstaande. De bijstand is 2 x per jaar mogelijk. Voor de toetsing aan de criteria gelden twee peilmaanden: april en oktober.

Uitkering april 2002
Bent u cliënt van sociale zaken (u heeft dus een periodieke uitkering Abw, Ioaw of Ioaz) én voldoet u aan alle criteria, dan hoeft u niets te doen. De uitkering wordt u automatisch toegekend en uitbetaald. Hoort u niets en meent u wel aanspraak te kunnen maken op de uitkering, wendt u zich dan tot uw contactpersoon bij de afdeling sociale zaken.

Heeft u geen uitkering via sociale zaken en is uw netto-inkomen, exclusief vakantiegeld, over de maand april 2002 (ongeveer): 732,92 (alleenstaande), 942,32 (alleenstaande ouder), 1047,02 (echtpaar)? Voldoet u ook aan de andere criteria? Dan kunt u een aanvraag voor deze bijzondere bijstand indienen bij de afdeling sociale zaken.

Voor een aanvraagformulier en/of meer informatie vooraf kunt u terecht bij de receptie van sociale zaken. De gemeente Eemnes werkt met betrekking tot de uitvoering van 'sociale zaken' samen met de gemeente Blaricum en de gemeente Huizen.
De uitvoeringsorganisatie is de "Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Huizen, Eemnes, Blaricum", die is gevestigd in het gemeentehuis van Huizen, Graaf Wichman 10, te Huizen.
De receptie van de afdeling is:

- dagelijks (behalve op woensdag) geopend van 9.00 tot 12.00 uur
- dagelijks (behalve op woensdag) telefonisch bereikbaar op nummer 035 528 19 11

Wat is mijn WOZ waarde?

De laatste weken is iedereen druk bezig om de belastingaangifte 2001 in te vullen.
Als u eigenaar van een woning bent, moet u de WOZ-waarde van die woning opgeven.
De laatste week komen hierover bij het gemeentehuis veel vragen binnen. Omdat veel mensen in het laatste weekend van maart hun belastingbiljet invullen en het gemeentehuis rond de paasdagen gesloten is, krijgt u enkele tips om de WOZ-waarde zelf te vinden. De gemeente heeft u 3 brieven gestuurd waarop de WOZ waarde vermeld staat.

1. De kennisgeving WOZ beschikking, dagtekening 28 februari 2001 (bij nieuwbouwwoningen later)

2. Het aanslagbiljet onroerende zaakbelasting 2001, dagtekening 31 maart 2001

3. Het aanslagbiljet onroerende zaakbelasting 2002, dagtekening 31 maart 2002 (deze krijgt u dus een dezer dagen in de brievenbus)

Mocht u toch nog vragen hebben dan kunt u na de paasdagen weer telefonisch contact met ons opnemen, 035-5390611.

Vakantie gepland? Regel nu uw reisdocument!

Als u naar het buitenland wilt gaan, bijvoorbeeld op vakantie, moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort. In een groot aantal landen kunt u volstaan met een Nederlandse identiteitskaart. Deze is goedkoper dan een paspoort en heeft een handig creditkaartformaat.

Controleer dus ruim van tevoren of uw paspoort of identiteitskaart nog geldig is. De gemeente helpt u hierbij door een brief te sturen naar iedereen van wie het reisdocument de komende maanden gaat verlopen. Als dat zo is, moet u tijdig een nieuw document aanvragen.

Tijdig, omdat een paspoort of identiteitskaart niet meer gemaakt wordt terwijl u wacht. Op 1 oktober 2001 zijn de nieuwe reisdocumenten ingevoerd. Daardoor is ook de procedure veranderd en duurt het aanvragen van een reisdocument of het bijschrijven van kinderen een dag of vijf.

Het werkt nu als volgt: u vraagt bij uw gemeente een nieuw paspoort of een Nederlandse identiteitskaart aan. Daarvoor heeft de gemeente uw persoonsgegevens, uw pasfoto en uw handtekening nodig. Deze gegevens worden elektronisch naar Haarlem gestuurd. Daar wordt uw reisdocument gemaakt, opgestuurd naar uw gemeente, waar u het dan kunt afhalen. Door het gebruik van de nieuwste technieken zijn de nieuwe reisdocumenten goed beveiligd en beter beschermd tegen fraude.

Het bijschrijven van uw kind(eren) kan alleen in een paspoort. U gaat dan samen met uw kind naar het gemeentehuis, want in verband met het vaststellen van de identiteit moet uw kind bij de aanvraag aanwezig zijn.

Door ruim voor u op reis gaat de geldigheid van uw reisdocument te controleren en tijdig een nieuwe aan te vragen, kunnen we er met elkaar voor zorgen dat er geen files ontstaan bij de gemeenten en bij Enschedé/SDU in Haarlem. De maanden mei tot en met juli zijn de drukste maanden. Gaat u na de zomerdrukte op vakantie dan kunt u beter wachten tot na deze periode met het aanvragen van uw paspoort.

Wilt u meer informatie kijk dan op www.paspoortinformatie.nl of informeer bij uw gemeente. U kunt ook de brochure Vakantie gepland? Regel nu uw reisdocument! afhalen bij postkantoor, bibliotheek en gemeentehuis.

Meningokokken

Vaccinatie meningokokken
Minister Borst heeft besloten over te gaan tot een landelijke vaccinatiecampagne tegen Meningokokken C. De gezondheidsraad adviseert alle kinderen van 14 maanden tot en met achttien jaar te vaccineren. De vaccinaties beginnen voor de zomervakantie.
Voor Eemnes is het volgende vastgesteld:

In de maand juni zullen de volgende groepen gevaccineerd worden:
* alle kinderen vanaf 14 maanden t/m 5 jaar (exact: geboren na 1 juni 1996 en voor 1 april 2001)
* alle jeugdigen van 15 tot 19 jaar
(exact: geboren na 1 juni 1983 en voor 1 juni 1987)

In (vermoedelijk) de maand september zullen de andere kinderen worden gevaccineerd:

* de kinderen van 6 jaar tot 15 jaar

GGD Eemland zal de campagne in deze regio uitvoeren, en zal gaan vaccineren tegen Meningokokken C. Voor de inenting houden zij de volgende richtlijnen aan:

* Voor de regio Eemland wordt vervroegde vaccinatie niet aanbevolen
* Naar aanleiding van enig geïsoleerd geval van de meningokokkenziekte wordt vaccinatie niet aanbevolen
* Bij vaststelling van de meningokokkenziekte krijgen gezinscontacten, logeercontacten en knuffelcontacten een antibioticum

* Indien op een school binnen 31 dagen twee gevallen van de meningokokkenziekte, veroorzaakt door dezelfde groep wordt vastgesteld, wordt verder bekeken welke maatregelen genomen moeten worden.

De landelijke vaccinatiecampagne is gratis. Alle (ouders van) kinderen krijgen een oproep voor vaccinatie toegezonden. Als ouders besluiten om hun kinderen eerder te laten vaccineren dan is dat voor eigen rekening en moet dat in overleg met de huisarts gebeuren.

Wilt u meer weten over de meningokokkenziekte dan kunt u gratis het landelijke nummer bellen 0800-3008051. Ook kunt u terecht op de website van de GGD Eemland (www.ggdeemland.nl).

Informatie over de Regiotaxi

Informatie over de Regiotaxi
In de gemeentelijke rubriek van donderdag 28 februari 2002 hebben we u al wat algemene informatie over de Regiotaxi gegeven, de nieuwe vorm van openbaar vervoer voor iedereen in Eemnes en de andere gemeenten in de regio Eemland. De afgelopen weken werden een aantal specifieke reisvoorbeelden en de meest gestelde vragen behandeld.

Reisvoorbeelden Regiotaxi voor ouderen

Reisvoorbeeld 1
Mevrouw Postma, 67 jaar, is in het bezit van een klantenpas. Zij woont in Eemnes en wil met de Regiotaxi op bezoek bij haar zuster die woont op de Brink in Laren. Ze reist 1 zone en betaalt dus 2 x 0,82 ( 1x de instapzone en 1x de ritzone) = 1,64.

Reisvoorbeeld 2
Mevrouw de Jager en haar vriendin willen naar een concert in de schouwburg in Hilversum. Alleen mevrouw de Jager woont in Eemnes en heeft een eigen pas. Omdat zij met twee personen vanaf een zelfde adres, op hetzelfde tijdstip en naar dezelfde bestemming reizen krijgen mevrouw de Jager en haar vriendin groepskorting.

De reis van Eemnes naar Hilversum is 2 zones. Inclusief instapzone betalen mevrouw de Jager en haar vriendin 3 zones. Mevrouw de Jager betaalt het ouderentarief; d.w.z. 3x 0,82 = 2,46. Haar vriendin betaalt de helft, d.w.z. 3x 0,41 = 1,23.

Reisvoorbeeld 3
De heer en mevrouw Bakker zijn beiden in het bezit van een klantenpas. Zij wonen in Eemnes en moeten voor een afspraak naar ziekenhuis Gooi Noord in Blaricum.
Beiden reizen 2 zones en betalen 3 zones (1x de instapzone en 2x de ritzone). Omdat de groepskorting hier van toepassing is betaalt een van beiden 3x 0,82 = 2,46. De tweede persoon reist voor de helft van dit bedrag = 1,23. Samen betalen zij 3,69.

Reisvoorbeeld 4
De heer de Vries reist met zijn kleindochter van 5 jaar naar de dierentuin in Amersfoort. Ze reizen 5 zones en betalen 6 zones (1x instapzone en 5x de ritzone). Omdat hij in het bezit is van een klantenpas betaalt de heer de Vries het gereduceerde tarief, 6x 0,82 =
4,92. Zijn kleindochter reist voor half geld mee = 2, 46. Samen reizen zij voor 7,38.

Reisvoorbeeld 5
De heer Jansen moet naar het station in Utrecht. Via de reserveerlijn hoort hij dat vanaf zijn adres in Eemnes de reis nog net binnen de 5 zones valt. Daarom betaalt de heer Jansen x 0,82 ( 1x de instapzone en
5x de ritzone) = 4,92.

Omdat Eemnes niet geheel binnen dezelfde zone valt zijn de hiergenoemde voorbeelden indicatief. De centrale van de Regiotaxi kan u precies vertellen hoeveel zones uw reis bedraagt.

Meest gestelde vragen over de Regiotaxi:

Voor wie is de Regiotaxi?
De Regiotaxi is voor iedereen. Alle inwoners van Eemnes, Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk Soest en Woudenberg kunnen reizen met de Regiotaxi.
Bepaalde groepen krijgen echter korting. Zo hebben ouderen en Wvg'ers een eigen tarief. Het ouderentarief wordt vanaf januari 2003 inkomensafhankelijk. Dat wil zeggen dat alleen ouderen met een inkomen onder de 1014,60 (alleenstaand) of 1333,43 (echtpaar) dan nog in aanmerking komen voor de korting.

Hoe bestel ik de Regiotaxi?
Als u met de Regiotaxi wilt reizen, belt u minimaal een uur van tevoren naar de centrale ( 0900 8099). Daar vraagt men uw naam, uw taxipasnummer ( als u een pas heeft), het adres van waar u wilt vertrekken en het adres waar u naar toe wilt reizen. Ten slotte vraagt men u het tijdstip waarop u wilt aankomen op uw bestemming en/of het tijdstip waarop u wilt vertrekken.
U kunt de Regiotaxi al vroegtijdig bestellen. Ook als u al een week van tevoren wilt plannen. Als u wilt kunt u in een keer zowel heen- als terugreis bestellen.
Op zijn laatst bestelt u de Regiotaxi een uur van tevoren. Alleen vanaf het ziekenhuis is het mogelijk om pas een half uur van tevoren te bestellen.

Hoe betaal ik de Regiotaxi?
Wanneer u de Regiotaxi via de centrale bestelt, wordt u verteld hoeveel de rit gaat kosten. Dit bedrag rekent u af met de chauffeur van de Regiotaxi.
Het is dus niet mogelijk om met strippenkaarten die u ook voor de bus gebruikt te reizen met de Regiotaxi.

Hoe vroeg moet ik klaar staan voor de Regiotaxi? Met de centrale spreekt u de tijd af dat u wilt worden opgehaald. De Regiotaxi kan dan een kwartier voor tot een kwartier na deze tijd bij u komen voorrijden. Het is handig om dan klaar te staan, zodat u meteen kunt instappen.

Kan mijn rollator mee in de Regiotaxi?
Rollators, scootmobiels en rolstoelen kunnen mee in de Regiotaxi. Wij vragen u om vooraf, wanneer u de rit bestelt bij de centrale, te melden dat u reist met een rollator, een rolstoel of een scootmobiel.

Kan ik met de Regiotaxi ook reizen met korting buiten Eemland? De Regiotaxi rijdt in het grondgebied van Eemland en in een gebied van 5 zones daaromheen. Inwoners van Eemnes kunnen dus ook met de Regiotaxi naar Hilversum, Bussum, Huizen, Amsterdam Zuidoost of Utrecht. Uw rit moet beginnen of eindigen op het grondgebied van Eemland (zie kaartje). De reiziger kan maximaal 6 zones reizen voor het Regiotaxitarief.

Hoe ver kan ik reizen met de Regiotaxi?
Het is mogelijk om verder te reizen dan vijf zones. Na 5 zones gaat alleen een ander tarief (conform de normale taxiregeling, nl. 1, - per kilometer) gelden.

Heb ik voor de Regiotaxi een taxipas nodig?
Ja, het is de bedoeling dat iedereen die met de Regiotaxi reist een taxipas aanvraagt. Het bestellen van een rit gaat dan een stuk sneller.
Ouderen in Eemnes kunnen de klantenpas gratis aanvragen bij de SWOBEL, Jhr. Roëlllaan 17 in Eemnes. Anderen kunnen de pas (ook gratis) aanvragen bij de Regiotaxi (o.v.v. Klantenpas, Antwoordnummer 7029, 3760 TA Soest).

Wie reizen met het kortingstarief?
Wvg-geïndiceerden en ouderen in Eemnes kunnen reizen voor een eigen gereduceerd tarief. De tarieven voor de Regiotaxi zijn dan als volgt: Categorie Per zone Jaarmaximum
Normaal tarief 1,32 Geen
Ouderen 0,82 Geen
Wvg-geïndiceerden 0,36 570 zones

Bij elke ritprijs wordt standaard 1 instapzone opgeteld. De prijs van deze instapzone is gelijk aan de prijs die u voor 1 zone betaalt.

Mogen begeleiders voor half geld mee?
Voor Wvg-geïndiceerden geldt dat hun begeleiders gratis mee mogen als zij in het bezit zijn van een NS-begeleiderskaart. Dit geldt niet voor de overige pashouders. Wel geeft de regiotaxi korting van 50% aan de tweede persoon die vanaf hetzelfde adres reist. Echter, de pas blijft persoonsgebonden. Aan echtparen wordt aangeraden om ieder persoonlijk een pas aan te vragen, zodat zij ook afzonderlijk van elkaar kunnen reizen.

Meer informatie
Hebt u nog vragen over de Regiotaxi en het nieuwe ouderenvervoer? Bij de SWO-BEL kunt u terecht voor uitgebreide informatie en folders, telefoon 035-5316054

Uitgebreide informatie is ook te vinden op de website: www.deregiotaxi.nl.

Schilderswedstrijd "650 jaar koeien en landhekken"

Onder het thema "650 jaar koeien en landhekken" wordt er een schilderswedstrijd georganiseerd in het kader van 650 jaar stadsrechten in Eemnes.
Mocht u willen meedoen dan moet u snel aan de slag want al op hemelvaartdag 9 mei wordt in de Hilt een expositie van deze werken gehouden welke tot en met 21 mei voor het publiek te bezichtigen zijn.

De wedstrijd
De deelnemers zijn vrij in het gebruik van technieken. Of het nu olieverf, inkt, pastel, acryl, houtskool, aquarel of gewoon kleurpotlood is, dat is om het even. Zo ook kunnen de deelnemers zelf de omvang van het werk bepalen. Daarbij dient men er echter wel rekening mee te houden dat de werken ingelijst moeten worden aangeleverd. De schilderijen mogen worden gemaakt in een realistische stijl of modern en mogen ter plekke of naar voorbeeld van een foto worden gemaakt. Echter een situering in Eemnes is absoluut een pré. Werken waarop geen koe of landhek zichtbaar is, worden uitgesloten van deelname. Per deelnemer mag slechts één werk worden ingeleverd. Deelname is niet toegestaan voor beroepskunstenaars.