Ingezonden persbericht

Resultaten "Ken Je Lijsttrekker-stemtest": Balkenende wint, LPF verliest zwaar

De bezoekers van de kieshulp http://kenjelijsttrekker.onlijn.nl hebben een sterke voorkeur voor Jan Peter Balkenende aan de dag gelegd. De lijsttrekkers van Groenlinks en D66 deden het ook erg goed, terwijl deze in de officiële polls behoorlijk veel lager scoren. Dit lijkt er op te wijzen dat mensen bij de verkiezingen vooral een emotionele keuze maken en geen rationele. Veel meer mensen kunnen zich vinden in bijvoorbeeld de uitspraken van Rosenmoller en de Graaf dan men zelf denkt. Misschien wel beter dan ze eigenlijk zelf zouden willen.

Opmerkelijk is dat Lijst Pim Fortuyn (op basis van quotes van Pim Fortuyn) helemaal geen bijval krijgt maar juist negatief scoort. Het lijkt er op dat niet de inhoud maar juist het charisma van Fortuyn voor mensen doorslaggevend is geweest. Hiermee wordt onderschreven dat politiek steeds meer mannetjesmakerij is geworden.

Uitslag Ken Je Lijsttrekker (voorlopig, ook vandaag is de site nog online) Tot nu toe is de site door ruim 22.000 mensen gebruikt. http://kenjelijsttrekker.onlijn.nl/

1 Jan Peter Balkenende - CDA: 44380

2 Paul Rosenmoller -Groenlinks: 38090

3 Thom de Graaf - D66 : 35948

4 Hans Dijkstal - VVD: 35468

5 Ad Melkert - PVDA: 24553

6 Jan Marijnissen - SP: 14725

7 Kars Veling - Cristen Unie: 4462

8 Pim Fortuyn (+) - Lijst Pim Fortuyn: -3288

Analyse tijdens de Onlijn verkiezingsmarathon
De verkiezingsdag zal Onlijn 24 uur lang verslag doen van de verkiezingen en de gebeurtenissen daar omheen. Op de site http://www.onlijn.nl/15mei/ worden bovendien niet alleen de resultaten van de stemtest door de redactie geanalyseerd, maar ook de Onlijnlezers uitgenodigd de resultaten in perspectief te plaatsen. De discussies gecombineerd met webcam, foto's en weblog, levert een unieke interactieve multimediale verkiezingsmarathon op.

Verantwoording
Ken Je Lijsttrekker is een kieshulp waarbij de gebruiker aan de hand van quotes van lijsttrekkers kan bepalen bij welke partij men zich het beste thuis voelt. Ken Je Lijsttrekker is een hulpmiddel in het bepalen van stemgedrag en kent beperkingen, zoals die voor alle stemwijzers gelden. De bezoekers van Ken Je Lijsttrekker zijn vooraf gewaarschuwd om de gegevens zelf zorgvuldig te interpreteren en het stemadvies niet zonder meer 1 op 1 over te nemen. Omdat er geen onderzoek is gedaan naar representativiteit van de internetpopulatie die van de Ken Je Lijsttrekker gebruik heeft gemaakt dienen de resultaten met die beperking geinterpreteerd te worden.


- - - - - - -

KenJeLijsttrekker - http://kenjelijsttrekker.onlijn.nl/ Onlijns verkiezingsmarathon - http://www.onlijn.nl/15mei/

Contactpersoon: Erik van Heeswijk
E-mail: erik@onlijn.nl
Telefoon prive: 024-3886376

Contactpersoon: Jasper Jan de Konink
E-mail: info@focus-in.nl
Telefoon: 024-3789706
Fax: 024-3789706