Ministerie van Financiën

De voorzitter van de Tweede
Kamer der
Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk
14 mei 2002

WDB 2002-00288M
Onderwerp
Introductie afdrachtvermindering vmbo

In deze brief informeer ik u over de voorgenomen introductie van een afdrachtvermindering voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo). Deze afdrachtvermindering houdt verband met de door Staatssecretaris Adelmund van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen voorgenomen invoering van leer-werktrajecten voor vmbo-leerlingen met ingang van het aankomende schooljaar (2002/2003). De wens tot de invoering van genoemde leer-werktrajecten voor het vmbo en de fiscale begeleiding daarvan is in het najaarsoverleg 2001 tussen delegaties van het kabinet en de Stichting van de Arbeid uitgesproken. Uw Kamer is hierover geïnformeerd door Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid per brief van 20 november 2001 (kenmerk AV/A&M/2001/79999).

De fiscale begeleiding van de leer-werktrajecten voor vmbo-leerlingen bestaat uit een afdrachtvermindering, die het bedrijfsleven een fiscale tegemoetkoming biedt in de kosten van praktijkscholing en begeleiding van vmbo-leerlingen die een leer-werktraject gaan volgen. Zoals was aangekondigd in de voornoemde brief was het de bedoeling deze afdrachtvermindering met ingang van 1 oktober 2002 te introduceren. Het schooljaar, en dus de leer-werktrajecten, vangen echter over het algemeen vóór 1 oktober aan. Werkgevers maken derhalve vóór die datum ook kosten in verband met de leer-werktrajecten. Om die reden is besloten de ingangsdatum van de afdrachtvermindering vmbo te vervroegen naar 1 juli 2002. Deze datum sluit aan bij de aangiftetermijn voor de loonbelasting voor het derde kwartaal van het kalenderjaar. De betrokken werkgevers kunnen dan vanaf het begin van het schooljaar, augustus 2002, de afdrachtvermindering toepassen.

Een wettelijke verankering van de afdrachtvermindering vmbo per 1 juli 2002 is niet meer haalbaar. Om werkgevers toch de fiscale tegemoetkoming te bieden als zij per augustus 2002 aan een vmbo-leerling een leer-werktraject beschikbaar stellen, zal ik toestaan dat zij vooruitlopend op het wetgevingsproces de afdrachtvermindering vmbo mogen toepassen met ingang van 1 juli a.s. De Belastingdienst zal daartoe een goedkeuringsbesluit opstellen en de werkgevers hierover in juni 2002 informeren.

Ten slotte licht ik hier ter informatie de vormgeving van de afdrachtvermindering vmbo toe. Het is de bedoeling dat deze fiscale faciliteit in grote lijnen overeenkomstig de afdrachtvermindering onderwijs voor leerlingen die de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) in het middelbare beroepsonderwijs (mbo) volgen (artikel 14, eerste lid, onderdeel a, van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen), wordt opgezet. Op grond van laatst genoemde afdrachtvermindering kan de werkgever onder bepaalde voorwaarden per leerling ¤ 2400 per kalenderjaar verrekenen met de af te dragen loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen. Dit bedrag wordt naar tijdsgelang verdeeld over de loontijdvakken van het kalenderjaar. Feitelijk wordt de afdrachtvermindering vmbo ondergebracht bij de afdrachtvermindering onderwijs die al van toepassing is ten behoeve van onder meer mbo, hbo, aio's en sinds kort ook ten behoeve van voormalig werkloze werknemers zonder startkwalificatie.

Op zo kort mogelijke termijn zal wetgeving ter zake worden voorbereid. De staatssecretaris van Financiën,

W. Bos
Lijkt me beter om niet meteen aan het begin van de brief de aandacht erop vestigen dat de BD op wetgeving vooruit loopt.