Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Blikvangers Straatsburg mei 2002

IMMIGRATIEBELEID

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken RAJOY legt op dinsdagmiddag een verklaring af over de vooruitzichten voor een Europees immigratiebeleid.

MIDDEN-OOSTEN

De Hoge Vertegenwoordiger voor het GBVB, Javier SOLANA, legt op woensdagmiddag een verklaring af over de situatie in het Midden-Oosten. In zijn hoedanigheid van secretaris-generaal van de Raad legt Solana een verklaring over de hervorming van die instelling.

EU/VS

Woensdagochtend komen de Europees-Amerikaanse betrekkingen opnieuw aan bod met een verslag over de transatlantische betrekkingen, waarin men zich bezorgd betoont over het Amerikaanse unilateralisme en de eenzijdige nadruk op militaire oplossingen, en met een verklaring van Raad en Commissie over het gebruik van minikernwapens.

EU/RUSLAND

Vervolgens leggen Raad en Commissie een verklaring af over de Top dat eind mei met Rusland wordt gehouden. In een verslag van de buitenlandcommissie komt de situatie van de enclave Kaliningrad aan de orde.

EUROZONE

De mededeling van de Commissie over de besluiten die zij dinsdag heeft genomen, zal betrekking hebben op de overheidsfinanciën in de eurozone.

MEXICAANSE PRESIDENT

De Mexicaanse president Vincente FOX brengt een bezoek aan het Europees Parlement en zal woensdagmiddag om 12.00 uur een formele toespraak houden.

BEGROTING 2003

De Commissie dient dinsdag haar voorontwerp voor de begroting voor 2003 in.

TELEVERKOOP FINANCIËLE DIENSTEN

De verkoop op afstand van financiële diensten wordt in tweede lezing behandeld door het EP. De rapporteur wil het gemeenschappelijk standpunt overnemen, maar de juridische commissie heeft nog enkele amendementen aangenomen. Het is echter de vraag of die een afdoende meerderheid in de plenaire zullen vinden.

VEILIGHEID BURGERLUCHTVAART

Eveneens in tweede lezing worden de veiligheidsmaatregelen op luchthavens behandeld. Een wetsvoorstel om zulke veiligheidsmaatregelen te harmoniseren en te verbeteren heeft de Commissie ingediend naar aanleiding van de kapingen op 11 september.

VICE-PRESIDENT ECB

Naar verwachting zal het Parlement een positief advies afgeven over de benoeming van de Griek Lucas Papademos tot nieuwe vice-president van de ECB. Papademos maakte een goede indruk op een hoorzitting van de economische en monetaire commissie.

ONDERZOEKSSUBSIDIES

In de tweede lezing van het Zesde Kaderprogramma voor Onderzoek houdt de EP-commissie industrie vast aan het amendement om Europese subsidies voor bepaald onderzoek met stamcellen uit te sluiten.

BESCHERMING ELEKTRONISCHE GEGEVENS

De EP-commissie vrijheden en rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken houdt vast aan het standpunt uit eerste lezing dat gebruikersgegevens niet voor onbepaalde tijd opgeslagen mogen worden door providers. Alleen in bijzondere gevallen en op grond van een rechterlijk bevel mogen gebruikersgegevens worden opgevraagd door de autoriteiten. Verder blijft de EP-commissie bij de verplichting om voorafgaande toestemming aan gebruikers te vragen voor het sturen van ongevraagde commerciële boodschappen per fax en per SMS. Voor email-boodschappen moeten de lidstaten zelf beslissen of vooraf toestemming aan de gebruikers gevraagd moet worden. Over cookies hoeft geen informatie vooraf te worden gegeven, maar deze informatie moet wel gemakkelijk toegankelijk zijn. Ook hier is het onzeker of de amendementen door de plenaire overgenomen zullen worden.

VOEDSELVEILIGHEID

Op dinsdag behandelt het Parlement vijf verslagen over strengere maatregelen en controles op de veiligheid van levensmiddelen, van "de boer tot op het bord".

LAWAAI

Het Parlement zal naar verwachting instemmen met het akkoord dat met de Raad in derde lezing is bereikt over de bestrijding van omgevingslawaai. Opmerkelijk onderdeel van het compromis is de verplichting om nadere, specifiekere richtlijnen over bijvoorbeeld verkeerslawaai op te stellen, iets waar de Commissie zich tegen teweer stelt.

BEVOEGDHEDEN EU/LIDSTATEN

In een verslag van de constitutionele commissie wordt gepleit voor een duidelijker onderscheid in de EU tussen de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht, evenals voor een indeling in bevoegdheden die zijn voorbehouden aan de lidstaten, bevoegdheden die eigen zijn aan de EU en bevoegdheden die door de EU en de lidstaten worden gedeeld. Met een herzieningsclausule moeten bevoegdheden overgedragen kunnen worden naar de EU of teruggeheveld naar de lidstaten. Er moet een soort Europese grondwet komen bestaande uit twee delen: een fundamentele tekst en een tekst met uitvoeringsdetails.