Politie Midden- en West Brabant

Arrestaties na inbraak en brandstichting

Datum: 14/5/2002
Auteur: Jeroen Steenmeijer

Naar aanleiding van enkele inbraken en een brandstichting in een voormalig cafetaria annex woonhuis aan de Markt 40/42 te Geertruidenberg heeft de politie vijf mannen aangehouden. Het cafetaria was al langere tijd gesloten en de bewoonster van de bovenliggende woning verbleef tijdelijk elders.

Op 01 mei 2002 omstreeks 02.00 uur was er sprake van rookontwikkeling in het cafetaria.
Politie en brandweer stelden vast dat er een beperkte brand had gewoed op de benedenverdieping. Vanwege de rookontwikkeling en het gebrek aan zuurstof was de brand nagenoeg gedoofd voordat de brandweer ter plaatse kwam. Door de brand was er zware rookschade in het pand ontstaan. Al snel was duidelijk dat er sprake was van een brandstichting, vermoedelijk vooraf gegaan door een inbraak in het betreffende pand.

Op 4 mei 2002 omstreeks 04.00 uur werden 3 personen op heterdaad aangehouden nadat zij ingebroken hadden in de deels uitgebrande horecagelegenheid. Hierover is al eerder een persbericht uitgegeven. Uit onderzoek is gebleken dat zij dit al vaker hadden gedaan. Zij waren terug gegaan naar het pand om opnieuw goederen te stelen. Na enig onderzoek zijn er nog 2 mededaders aangehouden. Het gaat om 40 jarige man uit Geertruidenberg en een 37 jarige man uit Oosterhout. Men had vanuit het pand huisraad gestolen. Daarnaast had men zich in het pand tegoed gedaan aan alcholholhoudende dranken, die in het pand voorradig waren.
Een van de daders (een 31 man uit Geertruidenberg) is inmiddels door de
rechter-commissaris in bewaring gesteld. De vermoedelijke brandstichter (de 37 jarige Oosterhouter) wordt op woensdag 15 mei 2002 voorgeleid bij de rechter commissaris. De overige drie vermoedelijke daders zijn inmiddels vrijheid gesteld. Het gaat hierom een 40 jarige man uit Raamsdonksveer, een 33 jarige man uit Geertruidenberg en een 50 jarige man uit Geertruidenberg.