Provincie Gelderland

Geen aanwijzingen prijsafspraken Gelderse wegenbouwprojecten

Gelderse wegenprojecten onderzocht

Prijsafspraken tussen aannemers zijn moeilijk te bewijzen en lijken zich niet voor te doen bij de aanbesteding van wegenwerken van de provincie Gelderland. Dit schrijft het college van Gedeputeerde Staten in een brief aan de statencommissie Verkeer en Waterstaat. Wel is in het verleden (1999) gebleken dat bij twee bestekken voor de belijning van wegen en voor het onderhoud van groenvoorzieningen. Er is mogelijkerwijs toen sprake geweest van afspraken vooraf. De inschrijvingen voor beide bestekken lagen fors hoger dan de provinciale kostprijsbegroting. Daarbij is toen de Nederlandse Mededingens Autoriteit (NMA) ingeschakeld. De inschrijvingen hebben daarna weer voor normale prijzen plaatsgevonden.

Aanbestedingsreglement
Gelderland werkt bij de aanbesteding van wegenwerken volgens het Uniforme Aanbestedingsreglement, waarin de verhouding tussen opdrachtgever en aannemer in de precontractuele fase van het bouwproces is geregeld. Bovendien worden de bestekken in een standaardsysteem, het Rationalisatie en Automatisering Grond-, Water- en Wegenbouwsysteem (RAW) opgesteld dat de aannemers al een calculatiemodel en de nodige informatie voor het maken van een offerte biedt.

Laagste prijs
De aanbestedingspraktijk in Gelderland voor wegenwerken is dat in principe het criterium van de laagste prijs wordt gehanteerd. Daarnaast moet de aannemer aan een aantal kwaliteitscriteria voldoen. Valt het inschrijvingsbedrag van de laagste inschrijver binnen de provinciale kostprijsbegroting, dan kan het werk aan deze inschrijver worden gegund. Mocht het inschrijvingsbedrag hoger zijn dan de begroting van de provinciale kostprijsdeskundige, dan wordt er onderhandeld. In de praktijk blijven de aannemers in de meeste gevallen binnen de provinciale begroting.

Gelderland concludeert op basis van deze gegevens dat er geen aanleiding is om op provinciaal niveau nader onderzoek te doen. Als er nader onderzoek moet komen, dan heeft de Parlementaire Enquêtecommissie daarvoor veel meer het geëigende instrumentarium.

Nadere informatie bij de dienst WVV, Margareta Rajkowski, tel: 026 - 359 96 93, of de afdeling Communicatie, Johan Visser, tel: 026 - 359 90 22