Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Persberichten

Vestandelijke handicap en dementie grootste kostenpost in gezondheidszorg 16 mei 2002

Nederland besteedt jaarlijks bijna 10% van het Bruto Binnenlands Product aan gezondheidszorg. Het grootste deel hiervan houdt verband met chronische aandoeningen zoals psychische stoornissen, chronische hartziekten en beroerte en aandoeningen van het bewegingsstelsel. Bij mannen brengt een verstandelijke handicap en bij vrouwen dementie de meeste kosten met zich mee. De zorgkosten voor de belangrijkste doodsoorzaken zijn beperkt. Dat zijn enkele conclusies van het onderzoek naar de kosten van ziekten door het RIVM en de Erasmus Universiteit.

Om de zorg op het huidige niveau te handhaven, zal in de komende kabinetsperiode het volume van de gezondheidszorg met 2,4% per jaar moeten toenemen. Deze toename betreft alleende volumegroei, loon- en prijsontwikkelingen komen hier nog bij. Voor het wegwerken van wachtlijsten en andere knelpunten zijn extra investeringen nodig.

Vrouwen gebruiken meer zorg dan mannen. Het aandeel van vrouwen in de totale kosten van 1999 bedroeg 58%. Het verschil volgt uit de kosten van zwangerschap en bevalling en uit de hogere levensverwachting van vrouwen. Hierdoor zijn er op hogere leeftijd meer vrouwen die bovendien meer levensjaren in ongezondheid doorbrengen. Het kostenverschil tussen mannen en vrouwen neemt de laatste jaren af.

De gemiddelde kosten per inwoner van Nederland zijn sterk afhankelijk van leeftijd. Voor mensen ouder dan 60 jaar stijgen de kosten bij toenemende leeftijd steeds sneller, tot meer dan 30 duizend euro per jaar per persoon in de hoogste leeftijdsgroep. Uit de vergelijking met eerdere studies blijkt dat het verschil in kosten tussen ouderen en jongeren met name bij mannen steeds verder toeneemt.

De zorgkosten die te maken hebben met een ongezonde leefstijl zijn voor mannen hoger dan voor vrouwen. Het beperken van gezondheidsrisicos is van groot belang voor de volksgezondheid en de levensverwachting, maar zal nauwelijks of geen besparingen opleveren in de gezondheidszorg. Dat komt doordat preventie geld kost en omdat geslaagde preventie ervoor zorgt dat mensen ouder worden en dan andere ziekten kunnen krijgen waar weinig anders aan te doen is dan goede (dure) verzorging.

Het onderzoek naar kosten van ziekten in Nederland biedt een integraal en samenhangend overzicht van het zorggebruik en de gezondheidszorg vanuit een demografisch en epidemiologisch perspectief. Daarbij is gebruik gemaakt van de best beschikbare gegevens uit meer dan vijftig bronnen. Dit neemt niet weg dat bij de informatievoorziening in de zorg nog aanzienlijke verbeteringen kunnen worden behaald. Op 16 mei 2002 worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd aan het ministerie van VWS en wordt de website www.kostenvanziekten.nl geopend. Op deze site kan iedereen de cijfers over kosten van ziekten naar eigen inzicht combineren en bekijken.

EINDE BERICHT

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971 Home Agenda Vacatures Contact Route Help