---

Ministerie van Defensie



---

foto: E-3A AWACS van de NAVO in Amerika (Peter Wiezoreck)

NAVO trekt AWACS-vliegtuigen terug uit Amerika

02-05-2002

De NAVO-Raad heeft deze week besloten de AWACS-radarvliegtuigen, die sinds oktober vorig jaar worden ingezet voor de luchtverdediging van de Verenigde Staten, terug te trekken. Dit omdat de Verenigde Staten hebben aangegeven de toestellen niet meer nodig te hebben. De inzet, bekend onder de naam "Operation Eagle Assist" eindigt op 16 mei aanstaande. Momenteel zijn nog drie E-3A AWACS-radarvliegtuigen van de NAVO gestationeerd op de Amerikaanse basis Tinker Air Force Base. Op dit moment verblijven nog negen Nederlanders - militairen van de Koninklijke Luchtmacht alsmede NAVO-burgerambtenaren - in de Verenigde Staten.

De eerste AWACS-radarvliegtuigen vertrokken begin oktober naar de Verenigde Staten. Daar namen de toestellen - vijf in getal - de plaats in van Amerikaanse AWACS-vliegtuigen die elders in de wereld nodig waren in het kader van de strijd tegen het internationaal terrorisme. In januari 2002 werd besloten het aantal NAVO-toestellen uit te breiden tot zeven. Later kon dit weer verminderd worden tot de oorspronkelijke vijf vliegtuigen, waarvan er inmiddels al twee zijn teruggekeerd naar Europa.

De afkorting AWACS staat voor Airborne Warning and Control Station. Het gaat bij deze vliegtuigen om Boeing 707 toestellen die zijn voorzien van een op de romp geplaatste radar. Met deze radar kan het luchtruim tot ongeveer 400 kilometer ver worden bewaakt. De NAVO beschikt op de vliegbasis Geilenkirchen - net over de grens bij Limburg - over zeventien dergelijke toestellen. (foto: Peter Wiezoreck)


* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme