Politie Midden- en West Brabant

Door Belgische politie achtervolgde motorrijder in Breda aangehouden

Datum: 15/5/2002
Auteur: Willem van Hooijdonk

Vanmiddag omstreeks 17.15 uur is in Breda door de politie, op de Princentuin, een 23-jarige Fransman uit Lomme aangehouden. De man werd op zijn motorfiets vanaf circa 30 kilometer voor Antwerpen door de Belgische politie achtervolgd omdat hij zich onttrokken had aan een verkeerscontrole. De aanhouding werd verricht door de Bredase politie.

De man werd op zijn motor door de Belgische politie achtervolgd omdat hij in België diverse stoptekens had genegeerd. Daarbij moest een Belgische politieman van de weg springen omdat de motorrijder anders op hem was ingereden. De agent heeft daarna op de motorrijder geschoten. De Nederlandse politie werd door de Belgische autoriteiten ingeschakeld omdat de motorrijder via Antwerpen naar Nederland reed. Uiteindelijk is de achtervolging geëindigd in de wijk Princenhage te Breda waar de verdachte zijn motor ter hoogte van een bejaardencentrum achterliet en te voet verder ging. Op de Princentuin kon hij door de Bredase politie worden aangehouden.

Vanavond heeft uitvoerig overleg plaats gevonden met de Nederlandse en Belgische Justitie. Vanwege het inrijden op de Belgische politieman is de verdachte door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld op de verdenking van poging tot doodslag. Morgen zal de Officier van Justitie in Dendermonde (B) een verzoek aan zijn Bredase collega doen om de verdachte middels een verkorte uitleveringsprocedure uit te leveren.

Wat de reden was van de Fransman, die overigens op een motor reed met Belgische nummerplaten, om zich aan de politiecontrole te onttrekken is nog niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk zijn de nummerplaten en verzekering van de motorfiets niet in orde.