Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Nieuwe accenten woonzorgstimuleringsregeling
16-05-2002
Deelgroepen centraal in derde ronde stimuleringsregeling

Op 24 april jongstleden organiseerde het IWZ, samen met betrokkenen bij de zorgvriendelijke wijk Park de Meer in Amsterdam, een studiemiddag over woonzorgvernieuwing. De locatie was een bijzondere; in een tent, middenin de half opgeleverde woonzorgzone zelf. Er was vooraf ook gelegenheid tot een rondwandeling in deze nieuwe buurt op het voormalige Ajax-terrein. Aanleiding voor de middag was de Woonzorgstimuleringsregeling. De Woonzorgstimuleringsregeling subsidieert vernieuwende projecten die eraan bijdragen dat zorgbehoevenden langer zelfstandig kunnen blijven functioneren in onze maatschappij. Deze subsidieregeling heeft in de 2 jaar van haar bestaan, vele projecten helpen realiseren. In de aanloop van de derde projectenronde is het goed de diversiteit te laten zien die met deze regeling mogelijk is. Staatssecretaris Remkes maakte eind van de middag ook bekend welke andere accenten er gelegd gaan worden in de derde ronde. Het eerste nieuws dat Remkes had, was dat die derde tender na de zomer geopend zal worden. Meer dan voorheen zal het accent gelegd worden op de volgende doelgroepen: dak- en thuislozen, dementerenden, ouderinitiatieven en bewoners uit de GGZ-sector. En het ministerie wil vooral projecten bevorderen die zich richten op vraagsturing, zorgvriendelijke wijken, technologische vernieuwing en welzijn en dienstverlening.

Dat dit soort vernieuwende projecten ook de ruimhartige instemming hebben van het ministerie van VWS, bleek uit het tweegesprek dat middagvoorzitter Hans Simons met Arnold Moerkamp, directeur Directie Verpleging, Verzorging en Ouderen van VWS had. VWS gebruikt het jaar 2002 om een aantal randvoorwaarden uit te werken die nodig zijn om per 2003 te beginnen met het persoonsgebonden budget als volwaardig keuzealternatief voor zorg in natura, en met de keuzevrijheid voor zorgleveranciers. Moerkamp gaf aan dat de regels niet altijd even bevorderend werken voor vernieuwing maar dat er desondanks toch al veel mogelijk is. De belemmeringen van huidige regels en de moeite die het kost om onderdelen op elkaar af te stemmen, bleken partijen in woonzorgzone Park de Meer aan den lijve te hebben ondervonden. In een rondetafelgesprek werd uit de doeken gedaan hoe corporatie, thuiszorg, instelling voor lichamelijk gehandicapten en anderen elkaar gevonden hebben bij het realiseren van de woonzorgzone. Zowel in het jungleboek dat Amstelrade heeft opgesteld als in het cabaret aan het eind van de middag bleek treffend dat cliënten over een lange adem moeten beschikken om hun woonzorgwensen te realiseren. Het jungleboek hebben alle deelnemers mee naar huis gekregen, evenals `Droom of Werkelijkheid?` een IWZ-publicatie waarin een beeld wordt geschetst van tien innovatieve samenwerkingsprojecten die subsidie uit de Woonzorgstimuleringsregeling hebben gekregen.

Woensdag 24 april was al een inspirerende studiemiddag van en voor nieuwe projecten op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Op 19 juni organiseert het IWZ een hele studiedag over nieuwe woonzorgcombinaties waarin de vernieuwing verder wordt uitgediept. Welke wenselijke en noodzakelijke randvoorwaarden moeten vervuld zijn voor volledige extramuralisering, hoe kun je het denken over kleinschaligheid verankeren in de organisatie en hoe liggen de kansen voor een integraal woon-, zorg- en welzijnspersoonsgebondenbudget, zijn enkele van de vragen die aan de orde zullen komen. Voor meer informatie over het congres van 19 juni: info@rostra.nl of telefoon 070 - 364 87 03.
---