Katholieke Universiteit Nijmegen

Feestelijke heringebruikname universitaire aula Groepsportret onthuld
Monsieur en Madame Le Gac waren de eregasten bij de feestelijke heropening van de Aula, donderdag 16 mei, bij de 79e Dies Natalis van de universiteit. Na de begroeting door collegelid dr. Jan Peters, sprak Philippe Nobele, cultureel attaché van de Ambassade van Frankrijk, de kunstenaar en de gasten toe.

"C´est un grand jour, een mijlpaal, deze ruimte heeft een ware gedaantwisseling ondergaan". Philippe Nobele feliciteerde de kunstenaar en de universitaire gemeenschap met dit kunstwerk. "Het is een grote eer dat een Nederlandse universiteit het vastleggen van haar geschiedenis, haar culturele identiteit toevertrouwt aan een Franse kunstenaar".

Het Groepsportret telt 19 tableaus, waarvan 17 uitvergrote tekeningen, een foto van ´de schilder´en een uitvergrote tekst. De tekeningen bestaan elk uit de combinatie van een persoon met een kunstcitaat, een detail uit werk van een oude meester of een ´artistiek´ etnologisch voorwerp. De personen zijn twaalf coryfeeën van de universiteit, sommigen met emeritaat, sommigen al lang overleden en twee nog zittende hoogleraren. Daarnaast zijn er vijf panelen met gezichten van jonge mensen. De kunstenaar verbeeldt daarmee de toekomst van de KU. De geportretteerde jongeren vertegenwoordigen de studentenpopulatie en aanstaande docenten en hoogleraren.

Centraal in het oeuvre van Le Gac staat ´de Franse schilder´ - een figuur waarvoor hij zelf vaak model staat. Op het Groepsportret is de kunstenaar samen met zijn kleindochter te zien op een vier meter hoge foto, een uitvergroot familiekiekje. De schilder zwaait met zijn zakdoek en lijkt iets te roepen. De tekst van die groet staat op het tekstpaneel dat Groepsportret completeert. Daar lezen we de hulde die de Franse schilder brengt aan het intellectuele leven van de KU Nijmegen.

Philippe Noble zag dit groepsportret van Jean le Gac ook als voortzetting van een traditie tussen deze universiteit en zijn geboorteland Frankrijk. Hij weet uit zijn eigen verleden hoe eminente classici aan de Sorbonne spraken over de persoon en het werk van de geportretteerde prof. Christine Mohrman en had ook weet van een jarenlange briefwisseling tussen prof. Asselbergs en een hooglereerde Parijse collega. Dat die lijnen uit het verleden nu via dit kunstwerk weer worden doorgetrokken, stemt tot diepe dankbaarheid, zo besloot de heer Noble zijn toespraak.

Aansluitend werd het Groepsportret officieel ´onthuld´ in aanwezigheid van vier nog levende geportretteerden prof. dr. Hans Bloemendal, prof. dr. Willem Levelt, prof. dr. Titti Mariani en prof. dr. mag. Edward Schillebeeckx o.p. Zij ontvingen een gesigneerde kopie van hun ´eigen´ paneel en een eerste exemplaar van de publicatie over dit kunstwerk "Jean Le Gac - de schilder van de groet / le peintre des salutations".

16-5-2002

Le Gac en prof. dr. mag. Edward Schillebeeckx o.p. Le Gac en prof. dr. mag. Edward Schillebeeckx o.p.
* Meer informatie over het kunstwerk van
Jean Le Gac