Ingezonden persbericht


- PERSBERICHT -

Ministerie van OC&W maakt FM-criteria bekend
RADIO NATIONAAL STEVENT AF OP FM-FREQUENTIE

Het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen heeft vandaag de regels voor de vergelijkende toets bekend gemaakt. De criteria voor de nieuw te verdelen etherfrequenties zijn marktaandeel, kabelbereik en reclame inkomsten. Op basis van deze criteria zijn Radio Nationaal en Arrow Classic Rock de grootste kanshebbers op de twee FM-pakketten.

Ruud Hendriks, eigenaar van Radio Nationaal, is verheugd, maar niet verrast. "Radio Nationaal heeft van alle gegadigden in korte tijd het grootste marktaandeel opgebouwd, beschikt over nagenoeg complete kabeldekking en heeft dus een gezondere bedrijfsvoering dan de meeste andere belanghebbenden. Kortom, alle criteria waaraan een radiozender moet voldoen om in aanmerking te komen voor een FM-frequentie. Radio Nationaal geeft hiermee, naast Arrow, de beste papieren af."

Gewogen criteria
De regeling betekent concreet dat de verschillende criteria worden geïndexeerd en dat vervolgens alle deelscores bij elkaar worden opgeteld. Het radiostation met het grootste marktaandeel 100 punten krijgt; stations met een kleiner (aantoonbaar) marktaandeel krijgen minder punten voor het criterium marktaandeel. Dezelfde methode wordt gehanteerd voor de twee andere criteria: kabelbereik en reclame-inkomsten.

Radio Nationaal heeft het grootste aantoonbare marktaandeel van alle partijen die in de race zijn. Met een marktaandeel van 2,1% in de doelgroep 10+ is Radio Nationaal de 7e commerciële zender van Nederland en staat het als enige AM-zender in de Top Tien van best beluisterde radiostations. (bron: CLO/Intomart, maart 2002). Dit kan in de directe FM-toekomst alleen maar beter worden.

Kabeldekking & reclame-inkomsten
Radio Nationaal is via de kabel in bijna alle huishoudens in Nederland te ontvangen. Daarnaast is de muziekzender nu te ontvangen via Internet en op de middengolf. Met de komst van Ruud Hendriks bij Radio Nationaal is ook een aantal commerciële specialisten aan het team toegevoegd. Daarnaast is het station duidelijker gepositioneerd en is de aantrekkelijkheid voor adverteerders fors vergroot. De resultaten zijn daarom beter dan die van de andere kandidaten.

Met deze vergelijkende toets verwacht Radio Nationaal zeker één van de twee nieuwkomerspakketten in de wacht te slepen. "Bovendien levert Radio Nationaal een mooie verbreding van het radiolandschap op," aldus Hendriks. De definitieve toewijzing van de twee nieuw te verdelen etherfrequenties wordt niet voor eind juli verwacht.

Radio Nationaal
Radio Nationaal biedt luisteraars het beste van eigen bodem. De muziekzender is het enige station dat vrijwel volledig gewijd is aan Nederlands product; ongeveer 50% van de gedraaide platen is in de Nederlandse taal en nog eens 25% is nationaal product in een andere taal. Het radiostation is gestart op 5 mei 1999. Ruud Hendriks, ex-RvB Endemol en oprichter van RTL4 en 5, is 100% aandeelhouder van het station.

Radio Nationaal is nu in heel Nederland te ontvangen op de middengolfzender 1296 AM, via internet en ook op de kabel. Kijk op www.radionationaal.nl voor meer informatie en de kabelfrequentie bij u in de buurt.


- EINDE BERICHT -


****

Ingezonden persbericht