Gemeente Lisse

16-05-2002 Start landelijke vaccinatiecampagne tegen meningokokken C

Ruim 3 miljoen kinderen vanaf 14 maanden tot en met 18 jaar krijgen tussen 15 mei en eind september 2002 van de GGD een oproep.

Tussen 15 mei en 15 juni a.s. ontvangt de eerste groep de oproep voor de vaccinatie tegen meningokokken C. Na 15 augustus zal de tweede groep worden opgeroepen.

Dit gebeurt in het kader van de landelijke vaccinatiecampagne das goed gedaan! tegen meningokokken C, de grootste vaccinatiecampagne ooit in Nederland uitgevoerd. Het ministerie van VWS heeft dit besloten omdat meningokokken C de laatste jaren steeds vaker voorkomt in Nederland. Het RIVM en de SVM hebben gezorgd voor de aankoop van de vaccins.

De vaccinatiecampagne verloopt in twee fasen:

Vóór de schoolvakanties in de regio krijgen de kinderen en jongeren bij wie meningokokken C het meeste voorkomt een oproep voor de inenting. Dit zijn kinderen van 14 maanden tot en met 5 jaar (dat wil zeggen: geboren op of na 1 juni 1996 en vóór 1 juni 2001) en jongeren van 15 tot en met 18 jaar (dat wil zeggen: geboren op of na 1 juni 1983 en vóór 1 juni 1987). Ook kinderen die in juni en juli 2002 14 maanden worden, krijgen voor de zomervakantie een oproep.

Na de zomervakantie zijn de kinderen van 6 tot en met 14 jaar aan de beurt. Dat zijn de kinderen geboren op of na 1 juni 1987 en vóór 1 juni 1996.

Start campagne Zuid Holland
De vaccinatiecampagne in Zuid-Holland Noord start in week 25 (v.a. 17 juni). In juni krijgt de GGD 12.000 vaccins en in juli de grote bulk. Circa 55.000 kinderen behoren tot de doelgroepen die vóór de zomervakantie aan de beurt zijn ( 14 maanden t/m 5 jaar en 15 t/m 18 jaar). De rest van de in het totaal ± 117.000 kinderen in ons werkgebied volgt na de zomervakantie (6 t/m 14 jaar).

Automatische oproep
Alle kinderen krijgen automatisch van de GGD een oproep thuis met plaats, datum en tijdstip van de vaccinatie. Het is dus niet nodig om hierover contact op te nemen met de GGD. De oproepset die de kinderen ontvangen bestaat uit drie onderdelen; een oproepbrief met registratiestrook, een algemene informatiefolder en gegevens over datum, tijdstip en locatie van de vaccinatie. De provinciale entadministraties zorgen ervoor dat alle kinderen en jongeren op naam de oproep ontvangen. De voorbereidingen voor deze campagne zijn in volle gang.

Tijden en dagen
De tijden waarbinnen gevaccineerd wordt, liggen op werkdagen tussen 14.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 tot 16.00 uur. De GGD denkt 22 vaccinatiedagen nodig te hebben waarbij, afhankelijk van het aantal te vaccineren kinderen, tussen de vier en zes priklijnen zullen worden ingezet.

Vrijstelling leerplicht
Voor leerplichtige kinderen hoeven geen speciale maatregelen te worden getroffen als zij in verband met de inenting afwezig zijn van school. Het gaat om een beperkte afwezigheid die vergeleken kan worden met een incidenteel doktersbezoek.

30.000 prikken per dag
Deze landelijke vaccinatiecampagne kenmerkt zich door haar grootschaligheid en complexiteit. De 44 GGDen en 11 provinciale entadministraties hebben samen met de gemeenten circa 500 priklocaties geselecteerd: sporthallen, gymzalen, evenementenhallen en stadions. In totaal zijn meer dan 6000 medewerkers van de GGDen, de entadministraties en andere zorginstellingen bij deze campagne betrokken. Er zijn speciale projectteams per regio geformeerd. In circa 7000 priklijnen per prikdag worden de vaccinaties onder toezicht van artsen uitgevoerd. Er is berekend dat per zogenaamde priklijn (drie verpleegkundigen/assistenten, een arts en nog een vijftiental mensen voor logistiek, administratie, begeleiding, etc.) gemiddeld 80 vaccinaties per uur kunnen worden gegeven. Het totaal aantal te geven vaccinaties per locatie varieert van 1000 tot 30.000 per dag.

Publieksinformatie
Voor informatie over de vaccinatiecampagne meningokokken C is het gratis landelijke telefoonnummer voor publiek op werkdagen van 09.00 tot 21.00 uur geopend, 0800 300 8051.
U kunt ook terecht op de campagnewebsite via www.vaccinatie.minvws.nl. Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. Ook kunt u lezen welke ziekteverschijnselen optreden na een besmetting met de bacterie. De site zal gedurende de campagne regelmatig worden geactualiseerd en aangevuld.