Crucell N.V. CRUCELL EN NIH ONTWIKKELEN EBOLA VACCIN

Leiden, 16 mei 2002 - Het Nederlandse antistoffen en vaccinbedrijf Crucell N.V. (NASDAQ, Euronext Amsterdam CRXL) maakte vandaag bekend dat het een Research and Development overeenkomst aangaat met het Vaccine Research Center van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) voor de gezamenlijke ontwikkeling van een vaccin tegen Ebola. Het NIAID is één van de instituten van het eveneens Amerikaanse National Institutes of Health (NIH). Het NIH is het voornaamste medische onderzoeksinstituut in de Verenigde Staten.
Het vaccin wordt gebaseerd op Crucells unieke, zelf ontwikkelde vaccinatie platform AdVac®. Het vaccin zal worden geproduceerd op Crucells menselijke cellijn PER.C6®. AdVac® zal uitgerust worden met geoptimaliseerde Ebola genen die zijn gecreëerd door NIAID onderzoekers.
AdVac® maakt de grootschalige productie van veilige en krachtige vaccins mogelijk. De technologie bouwt voort op een revolutionaire adenovirus-gebaseerde vaccinatie vector die is geoptimaliseerd voor het efficiënt aanbieden van antigenen aan het menselijk immuunsysteem.
'Crucell wil AdVac® neerzetten als de standaard voor de vaccin vector industrie. Crucell ziet de samenwerking met NIH als een belangrijke stap naar de realisatie van dit doel. NIH is befaamd voor haar kennis en expertise in research and development op het gebied van Ebola vaccins.' zegt Professor Jaap Goudsmit, Crucells Senior Vice President Vaccine Research.
Onderzoekers aan het NIAID onder leiding van Dr. Gary Nabel, Director van het Vaccine Research Center, hebben de eerste stappen genomen naar de creatie van een Ebola vaccin, door het ontwikkelen van een experimenteel adenovirus-gebaseerd vaccin. Dit experimentele vaccin was in staat om Ebola koorts te voorkomen bij apen. AdVac® zorgt voor de verdere ontwikkeling van dit vaccin tot een sterk product. Onder de voorwaarden van de overeenkomst verkrijgt Crucell een optie voor de exclusieve wereldwijde commercialiseringrechten voor dit Ebola vaccin. Het Ebola vaccin is gericht op reizigers, ambtenaren, militair personeel en mensen die leven in inheemse Ebola gebieden in Afrika. Tevens kan het vaccin voorzien in bescherming tegen het fatale virus bij biologische oorlogsvoering. Ebola virus infectie leidt tot Ebola koorts, een van de meest dodelijke ziekten die de mensheid kent. Uitbraken van Ebola koorts vonden plaats in Afrika in de afgelopen jaren, waarbij er honderden slachtoffers vielen. Op dit moment zijn er geen vaccins beschikbaar die infectie kunnen voorkomen of die mensen kunnen behandelen die zijn geïnfecteerd met het Ebola virus..Over Crucell
Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell ontdekt en ontwikkelt antistoffen en vaccin producten tegen kanker, ontstekings- en besmettelijke ziekten. De onderneming licentieert producten aan (bio)farmaceutische bedrijven in ruil voor jaarlijkse en mijlpaal betalingen en royalty's.
Crucell ontwikkelt momenteel antistoffen tegen verschillende type kanker en beschikt over andere programma's op het gebied van ontstekingen, diabetes en hart- en vaatziekten. Crucell gebruikt haar zelf ontwikkelde MAbstract® technologie voor het ontdekken van nieuwe targets en antistoffen.
Crucells CD 46 antistof tegen verschillende type kanker is gelicentieerd aan Centocor, een Johnson & Johnson onderneming. Crucell behoudt de Europese commerciële rechten voor dit product.
Merck & Co. heeft de exclusieve rechten verkregen voor het gebruik van Crucells PER.C6® menselijke cellijn voor de productie van de voornaamste adenovirale vector van haar experimentele HIV vaccin. Merck & Co. voert momenteel Fase I/II trials uit voor dit vaccin.
Daarnaast heeft de onderneming een nieuw griepvaccin productie systeem ontwikkeld, gebaseerd op haar gepatenteerde menselijke cellijn systeem PER.C6®. PER.C6® is breed geaccepteerd door de industrie voor de productie van virale vectoren en vaccins.
Crucells aandelen worden verhandeld aan NASDAQ en Euronext Amsterdam. Crucell is gevestigd in Leiden. Momenteel zijn er 180 mensen werkzaam bij Crucell.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Crucell N.V.
Ronald Brus
Executive VP Business Development
Tel. +31-(0)71-524 8723
Fax. +31-(0) 71-524 8702
r.brus@crucell.com
Hill & Knowlton Nederland B.V.
Arie Bos
Tel. +31-(0)20- 404 4707
Fax.+31-(0)20 - 644 9736
abos@hillandknowlton.com