Isotis

ISOTIS N.V. MELDT RESULTAAT 1e KWARTAAL 2002
STERKE TOENAME VERKOPEN TOT EUR 430.000

Bilthoven, 16 mei 2002 - De biomedische onderneming IsoTis N.V. (Euronext Amsterdam: ISO), toonaangevend in de vervangingsgeneeskunde, maakt vandaag haar resultaten bekend over het eerste kwartaal eindigend op 31 maart 2002.

Hoogtepunten

· Positieve interim data van de eerste klinische studies ter wereld met patiënt-eigen tissue engineered bot (VivescOs®)
· Commerciële overeenkomsten met Smith & Nephew, Sulzer, BionX voor medische hulpmiddelen
· Inkomsten uit productverkopen EUR 430.000

· CE merk en Europese marktintroductie voor OsSatura PCP, botvuller op basis van PolyActive
· Eigen magazijn voor productdistributie geopend in de VS
· Financieringsfaciliteit van EUR 7,2 miljoen voor bouw van tissue engineering fabriek in Heerlen/Aken
· Kaspositie van EUR 64,4 miljoen op 31 maart 2002
· Netto verlies van EUR 3,4 miljoen in lijn met budget
Gang van zaken eerste kwartaal 2002

Tissue engineered bot
Het VivescOs® programma, autoloog tissue engineered bot, ligt op schema voor de start van multicenter studies voor de tandheelkundige toepassing. De studies, die van start gaan in de tweede helft van 2002, zullen in drie à vier internationale centra worden uitgevoerd met uiteindelijk zo'n 80 patiënten. Voorlopige resultaten van de eerste patiënten-studies met VivescOs, die begin 2001 zijn ingezet voor deze zelfde indicatie, wijzen op botvorming. Deze eerste studies met een beperkt aantal patiënten zijn vooral gericht op veiligheid, chirurgische technieken en het optimaliseren van de kweekprocedures. Op ieder van deze gebieden waren de resultaten bevredigend. Gegevens uit het eerste onderzoek met VivescOs® voor heupvervangingschirurgie, gestart eind 2000, worden in de tweede helft van dit jaar verwacht.

Tissue engineered kraakbeen
Aan het einde van het eerste kwartaal van 2002 zijn de eerste patiënten behandeld met IsoTis' eerste generatie kraakbeenproduct, CellActive® Cartilage. Dit product zal gaan bijdragen aan productverkopen vanaf het tweede kwartaal van 2002. CellActive Cartilage wordt verkocht in Spanje, waar isoTis eind 2001 een overeenkomst heeft gesloten met een van de grote weefselbanken. Onderzoek en ontwikkeling van IsoTis' tweede generatie tissue engineered kraakbeen, VivesCart®, verloopt voorspoedig en heeft goede vorderingen gemaakt in de integratie van gekweekte kraakbeencellen en dragermaterialen.

Tissue engineered huid
IsoTis voorziet ziekenhuizen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk van CellActive® Skin, gekweekte keratinocyten lagen (epidermis) voor de behandeling van ernstige brandwonden. Inmiddels heeft IsoTis CellActive Skin geleverd voor zo'n 10 patiënten.

Biomedische hulpmiddelen
Zoals in februari is aangekondigd heeft IsoTis drie commerciële overeenkomsten afgesloten voor PolyActive®, het geoctrooieerde, synthetische en biologisch afbreekbare co-polymeer van IsoTis. Met Smith & Nephew en Sulzer Medica Frankrijk is overeengekomen om cement restrictoren te produceren van PolyActive die wereldwijd verkocht zullen gaan worden. Met BionX is overeengekomen om PolyActive aan te leveren voor de productie van synthetische vingerkootjes en om samen te werken aan de ontwikkeling van een aantal orthopedische producten op basis van PolyActive. Deze overeenkomsten zullen inkomsten genereren in de vorm van betaling van ontwikkelingskosten en productverkopen. In het eerste kwartaal verkreeg IsoTis een CE merk voor OsSatura PCP, een synthetische botvuller op basis van PolyActive met een dunne calciumfosfaat coating. In November 2001 introduceerde IsoTis al OsSatura PCH, dat in plaats van PolyActive een harde kern van calciumfosfaat heeft, bedekt met een vergelijkbare zachte en snel afbrekende calciumfosfaatlaag.

In het eerste kwartaal 2002 heeft IsoTis een magazijnruimte geopend in de VS. De onderneming verwacht dat hiermee de kosten van productdistributie substantieel kunnen worden teruggebracht.

Management
In de loop van 2002 willen de oprichters van IsoTis, CEO Clemens van Blitterswijk en VP Biomaterials Klaas de Groot, zich weer helemaal gaan richten op de onderzoeksprogramma's van de onderneming. De onderneming heeft zich ontwikkeld tot een volwassen bedrijf met een commerciële focus en zou naar het idee van de oprichters nu baat hebben van een management met andere kwaliteiten. Het is de verwachting dat hun opvolgers voor het eind van 2002 benoemd kunnen worden. Tot die tijd blijven Van Blitterswijk en De Groot gewoon in functie.

Clemens van Blitterswijk, president en chief executive officer, IsoTis N.V.: "De uitstekende commerciële en klinische resultaten van het eerste kwartaal 2002 luiden een nieuwe ontwikkelingsfase in van IsoTis. We hebben nu substantiële productverkopen en we hebben de veiligheid en effectiviteit van VivescOs® aangetoond. VivescOs, een van onze kernproducten, is nu minder dan 24 maanden verwijderd van marktintroductie. IsoTis heeft een uitstekende kaspositie, een ervaren management team, en in het algemeen een zeer capabele groep mensen in alle belangrijke disciplines. Nu commercialisatie, opschaling van productie en klinische ontwikkeling een steeds belangrijkere rol gaan spelen, is het mijn stellige overtuiging dat iemand met andere competenties het bedrijf in de volgende fase moet leiden. Een zogenaamde executive search is in gang gezet en ik verwacht een benoeming voor het eind van het jaar. De benoeming van een nieuwe CEO zal Klaas de Groot en mijzelf in staat stellen om ons volledig te concentreren op de onderzoekspijplijn van IsoTis en ervoor te zorgen dat de groei van de onderneming op basis van innovatieve technologieën ook in de toekomst gewaarborgd is."

Bovendien zal de Raad van Commissarissen tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders een bindende voordracht doen voor de benoeming van een nieuwe commissaris. Aart Brouwer, die de Europese organisatie van Amgen heeft opgezet en geleid vanaf 1989, zal, hangende de goedkeuring van de aandeelhouders, toe treden tot de Raad van Commissarissen en gekozen worden tot voorzitter. Richard van Oostrom, die vanaf 1997 voorzitter was van de Raad van Commissarissen zal aanblijven als commissaris.

Toelichting op de resultaten 1e kwartaal 2002
De totale inkomsten in de eerste drie maanden eindigend op 31 maart 2002 namen toe met 121% tot EUR 887.657 (1e kwartaal 2001: EUR 401.181). Inkomsten uit de verkoop van medische hulpmiddelen en eerste generatie tissue engineered producten bedroegen EUR 430.051. Inkomsten uit overheidssubsidies bedroegen EUR 417.900.

In overeenstemming met de door de onderneming gehanteerde kostenbeheersing en het strikte budgetmanagement stijgen de kosten aanzienlijk minder snel dan in 2001. De stijging is voornamelijk toe te schrijven aan de blijvende focus op onderzoek en ontwikkeling en sales en marketing. De totale kosten waren EUR 4,8 miljoen (1e kwartaal 2001: EUR 3,8 miljoen), hetgeen resulteerde in een operationeel verlies van EUR 3,9 miljoen (1e kwartaal 2001: EUR 3,4 miljoen).

Het netto verlies voor het 1 kwartaal 2002 bedroeg EUR 3,4 miljoen, tegen een netto verlies van EUR 2,6 miljoen in dezelfde periode in 2001. Per 31 maart 2002 heeft IsoTis een kaspositie van EUR 64,4 miljoen, vergeleken met EUR 67,7 miljoen per 31 december 2001.

IsoTis heeft overeenstemming bereikt voor een financieringsfaciliteit van EUR 7,2 miljoen met Rabobank en LIOF ten behoeve van de bouw van een tissue engineering-fabriek in Heerlen/Aken. De bouw zal in de tweede helft van dit jaar aanvangen. De fabriek zal in de loop van 2004 operationeel zijn.

Vooruitzichten
Management verwacht dat de resultaten voor het hele jaar 2002 in lijn zullen zijn met de over het eerste kwartaal gerapporteerde resultaten. Tevens spreekt IsoTis het vertrouwen uit dat de kaspositie de onderneming in staat stelt het business plan uit te voeren en break-even te bereiken in 2004/ 2005.

IsoTis N.V.
IsoTis, gevestigd in Bilthoven en opgericht in 1996, is een biomedische onderneming die zich ten doel heeft gesteld de kwaliteit van het menselijk leven te verbeteren door te voorzien in de vraag naar weefsel- en orgaanvervanging met behulp van hybride technologieën op basis van materiaaltechnologie, tissue engineering en biotechnologie. IsoTis wil uitgroeien tot een wereldwijd toonaangevend bedrijf op het gebied van vervangingsgeneeskunde door voortdurende innovatie, een doelgerichte commercialisering en een leidende positie als het gaat om intellectueel eigendom. Sinds de oprichting van de onderneming in 1996 heeft IsoTis een totaal aandelenkapitaal van ongeveer EUR 106 miljoen aangetrokken. IsoTis is genoteerd aan Euronext (Amsterdam) en wordt verhandeld onder het symbool ISO.

IsoTis heeft momenteel 138 medewerkers in dienst met 16 nationaliteiten. In aanvulling op de eigen wetenschappelijke teams heeft IsoTis overeenkomsten gesloten met vooraanstaande academische en klinische instellingen voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van materiaalwetenschappen en tissue engineering, zoals MIT (Cambridge, VS), Tsinghua University (China), en de academische ziekenhuizen van Leiden, Maastricht, Twente en Utrecht.

Voor informatie:
IsoTis N.V.
Hans Herklots
Media & investor relations
Tel: +31(0) 30 229 5 271
Cell: +31 (0) 629 550 140
Fax: +31(0) 30 228 0 255
E-mail: investor.relations@isotis.com