Korps: Friesland, plaats: Friesland 16-05-2002
Politieberichten van 15/5 (13.00 uur) t/m 16/5 (07.00 uur)

Sint Jacobiparochie: insluiping
Woensdag tussen 10.00 en 11.00 uur vond een insluiping plaats in een woning aan de Hofstraat. In een onbewaakt ogenblik is iemand de woning binnen gekomen en heeft een portemonnee uit een kast weggenomen. De deur was niet afgesloten. Verder bleef alles in de woning onaangeroerd. In de portemonnee zat een rijbewijs, een bankpasje en een klein geldbedrag. De 36-jarige bewoonster was tijdens de diefstal op de bovenverdieping aan het werk. Zij heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd
Woensdag omstreeks 15.00 uur werd Achter de Hoven een patrouille aangesproken door een autobestuurder, een 84-jarige inwoner van Putten, die graag de weg wilde weten naar het provinciehuis. Daar hij totaal niet bekend was, zou de patrouille even voor hem uitrijden. Het wegrijden ging zeer langzaam en met horten en stoten. Bij het provinciehuis aangekomen, zag hij een fietser over het hoofd, waardoor bijna een aanrijding volgde. De autobestuurder schrok hier zo van dat hij in plaats van te remmen op het gaspedaal trapte en vervolgens met zijn auto tegen een boom tot stilstand kwam. Gezien de rijstijl van de man werd besloten het rijbewijs van hem in te vorderen. De inwoner van Putten heeft zijn reis per spoor voortgezet.

Elsloo: inbraak auto
Woensdag tussen 15.00 en 15.30 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op Canada. Door verbreking kwam men binnen. Uit de auto werd een schoudertas weggenomen. In de tas zaten een gsm, een portemonnee met ongeveer 30 euro en een bankpasje en een rijbewijs. De eigenaresse, een 84-jarige inwoonster van Twijzel, heeft aangifte gedaan.

Drachten: brand schuur
Woensdag omstreeks 14.50 uur brak brand uit in een schuur aan Het Zuid. Het bleek dat het zoontje van negen jaar met lucifers had gespeeld. Hij had wat hooi in de brand gestoken, waarna een stapel oude kranten vlam had gevat. De brandweer heeft het vuurtje geblust. De schade bleef beperkt tot waarschijnlijk een zitmaaier (gras), die in de onmiddellijke nabijheid van het brandje had gestaan. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Burum: hennepkwekerij
Woensdag omstreeks 20.00 uur werd in een woning aan de Schipsloot een hennepkwekerij aangetroffen. In de woning werden 165 hennepplanten met bijbehorende apparatuur in beslag genomen. De hennepplantage bevond zich op de zolder. Ook bleek dat er bij deze woning illegaal stroom werd afgetapt. De bewoner, een 50-jarige man, werd als verdachte gehoord. Hij kreeg van het energiebedrijf een navordering van 7500.- De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De man werd ingesloten.

Warfstermolen: hennepkwekerij
Gelijktijdig met de inval in de woning te Burum werd ook een onderzoek ingesteld in een woning aan de Warf. In deze woning werd op de achterslaapkamer een hennepkwekerij aangetroffen met 96 planten en bijbehorende apparatuur. Deze kwekerij behoorde ook toe aan de 50-jarige man uit Burum. Hij had de slaapkamer gehuurd van de 45-jarige bewoner. Ook hier werd illegaal stroom afgetapt en kreeg de bewoner een navordering van 7000.- De inwoner van Burum zal in deze zaak ook als verdachte worden gehoord.

Leeuwarden: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Goudsbloemstraat. De ruit van het linker voorportier werd vernield. Uit de auto werden een radio/cd-speler, 10 cds en een life-hamer weggenomen. De eigenaar, een 35-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Joure: onder invloed
Woensdag omstreeks 20.40 uur stond een bestuurder van een personenauto stil op de Sewei. Toen de politieauto was gepasseerd, scheurde de bestuurder weg om aan een politiecontrole te ontkomen en reed het terrein van Mac Donalds op. Bij het oprijden van het parkeerterrein reed hij bijna een voetganger onderste boven. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van Rohel werd op aanwijzingen van het publiek tussen de aldaar geparkeerd staande autos aangetroffen. De bestuurder bleek gedronken te hebben. Bij zijn aanhouding pleegde de man verzet. Hij werd geboeid overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de man 395 ug/l. Bovendien bleek dat hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had die liep tot 2003 en dat de auto niet meer verzekerd was. De auto werd in beslag genomen. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: aanrijding met drank
Woensdag omstreeks 20.40 uur vond op de Aalsumerpoort een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto reed door nog onverklaarbare oorzaak tegen een lantaarnpaal. De bestuurder werd licht gewond (bult op zijn voorhoofd). Hij werd ter plaatse door het ambulancepersoneel onderzocht, die hem daarna aan de politie overdroegen. De bestuurder, een 49-jarige inwoner van Ternaard, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau saboteerde de bestuurder de blaastest. Van hem werd een bloedproef genomen. De uitslag van deze bloedproef is nog niet bekend. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Sneek: aanrijding lichtgewonde
Woensdag omstreeks 16.00 uur haalde de bestuurster van een personenauto op het Kaatsland een voor hem rijdende jongen op een fiets in. Toen de bestuurster, een 52-jarige inwoonster van Sneek, zich naast de jongen, een 10-jarige inwoner van Sneek, bevond, kwam de jongen plotseling naar links en werd door de spiegel van de auto geraakt. De jongen werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Hij liep een geschaafde elleboog op en waarschijnlijk een lichte hersenschudding.

Kollum: brand schuur
Woensdag omstreeks 22.45 uur brak brand uit in een schuur achter een winkel aan de Voorstraat. De brand werd door buurtbewoners ontdekt. Hoe de brand is ontstaan en wat de oorzaak is geweest, is nog niet bekend. Ook is nog niet bekend wie de eigenaar van de schuur is. De brandweer heeft het vuur geblust. Door de politie wordt een onderzoek ingesteld.

Harich: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.10 uur werd op de Sudergoawei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Bakhuizen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 505 ug/l.Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren. Daar hij voor de tweede keer binnen twee maanden voor het rijden onder invloed werd gepakt, werd tevens het rijbewijs van de man ingevorderd.

Sneek: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.20 uur werd op de Quirijn de Blaustraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 27-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 380 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren. Tevens bleek dat hij een volledige ontzegging van de rijbevoegdheid had en dus niet in het bezit was van een rijbewijs. Ook hiervoor kreeg de man een bekeuring.

Heerenveen: onder invloed
Donderdag omstreeks 03.05 uur werd op de Aureliastraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Heerenveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 505 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Donderdag omstreeks 03.10 uur werd op dezelfde plaats nog een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Ook deze bestuurder, een 22-jarige inwoner van Heerenveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 570 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272