Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

{
Donderdag 16 mei 16.00 uur
Seminarium Recreatieve Wiskunde
Spreker: Prof.dr. Henk van der Vorst (UU)
Titel: "Hoe schrijf ik een veel geciteerd artikel?"

Op 16 maart 2002 publiceerde Elsevier een ranglijst van Nederlands wetenschappelijk onderzoek, gebaseerd op citatiescores over de periode 1990-2000. Bij de wiskunde stond de Universiteit Utrecht bovenaan. De publicaties van Henk van der Vorst zullen aan dit succes vast en zeker hebben bijgedragen - hij is de auteur het wereldwijd meest geciteerde wiskundeartikel over die periode.
Toegepast wiskundige Henk van der Vorst werkt aan methoden voor het oplossen van grote stelsels vergelijkingen. Stelsels van miljoenen vergelijkingen met miljoenen onbekenden. Dergelijke stelsels moeten worden opgelost bij vrijwel alle wetenschappelijke simulaties: weersvoorspellingen, oceaanstromingen, kernfusie, koeling van babyhersenen, oliewinning, tunnelboring. Moderne computers zijn niet slim en snel genoeg om veel vergelijkingen op de standaardwijze aan te kunnen.
Die oplossingsmethoden die Henk van der Vorst bedenkt, ziet hij graag ook toegepast. Daarom besteedt hij veel aandacht aan de presentatie van zijn resultaten. Nadenken hierover vindt hij even leuk en lonend als het nadenken over de wiskunde zelf.
In zijn lezing legt hij uit hoe hij zijn doelgroep zo goed mogelijk bereikt en met welke factoren hij tijdens het publiceren rekening houdt.

Plaats: zaal 174/175, Mathematisch Instituut, Universiteit Leiden Inlichtingen: Chris Zaal, 071-527 7121
Zaal@math.leidenuniv.nl