Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 08/05/2002


---

Politici willen eerlijk zijn; ambtenaren deskundig

Politici vinden eerlijkheid de belangrijkste waarde voor hun eigen functioneren, op enige afstand gevolgd door onkreukbaarheid en openheid, terwijl ook onafhankelijkheid en deskundigheid volgens henzelf tamelijk belangrijk zijn. Ambtenaren vinden dat zij voor alles deskundig moeten zijn om hun werk goed te kunnen doen. Daarna volgen eerlijkheid, doelmatigheid, rechtmatigheid, dienstbaarheid en toewijding als waarden die ze belangrijk achten voor hun eigen functioneren.

Het bovenstaande is een greep uit onderzoeksresultaten die zijn weergegeven in het boek Het morele gezicht van de overheid. Waarden, normen en beleid. Op donderdag 16 mei presenteren de auteurs het op de Vrije Universiteit, en bezoekers kunnen met hen discussiëren over de inhoud. De auteurs zijn prof. dr. Hans van den Heuvel (hoogleraar Beleidswetenschap), prof. dr. Leo Huberts (hoogleraar Politiestudies en veiligheidsvraagstukken) en drs. Suzan Verberk. Het onderzoek werd gesubsidieerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in het kader van het programma Ethiek en Beleid.

De integriteit van de overheid staat meer dan ooit ter discussie. Bouwfraude en grootschalige omkoping, fraude met Europese subsidiegelden, gefingeerde cursussen, riskante bankierspraktijken en frauduleuze inschrijvingen in het onderwijs. De positieve kant van integriteit komt echter zelden aan bod: onafhankelijkheid, onkreukbaarheid, openheid, rechtmatigheid, toewijding, eerlijkheid en loyaliteit. Deze waarden zijn niet alleen moeilijk te traceren, het is ook moeilijk aan te geven hoe hoog de overheid hierop scoort. Het morele gezicht van de overheid laat zien welke morele normen in het openbaar bestuur gangbaar zijn. Ook vertellen de auteurs hoe bestuurlijke integriteit in Nederland wordt beschermd. Ze evalueren het beleid tegen de achtergrond van ervaringen die in andere landen zijn opgedaan.

De auteurs geven in hun boek een beschouwing over integriteit in het overheidsbestel en bij politici, bestuurders en ambtenaren. Het is onder andere gebaseerd op resultaten van een onderzoek bij de rijksoverheid en in een aantal gemeenten in Nederland. Het boek is een startpunt, want niet eerder werden via een grootscheeps onderzoek de morele waarden waarmee onze politici en ambtenaren gewapend zijn, in kaart gebracht. Het morele gezicht dat in dit boek tot uitdrukking komt, is redelijk egaal, zonder diepe groeven, aldus de auteurs.

Hans van den Heuvel en Leo Huberts zijn verbonden aan de afdeling Bestuurs- en Communicatiewetenschappen aan de Faculteit der Sociaal-Culturele Wetenschappen van de Vrije Universiteit. Zij zijn in hun wetenschappelijk onderzoek vooral gericht op bestuurlijke en ambtelijke integriteit. Suzan Verberk maakte ten tijde van het onderzoek deel uit van dezelfde afdeling.