EUROPA KINDERHULP

Kl Wilting en Wibi Soerjadi slaan munt voor Europa Kinderhulp

Middelburg, 13 mei 2002

Klaas Wilting en Wibi Soerjadi verrichten op 16 mei eerste muntslag voor Europa Kinderhulp.

Op donderdag 16 mei 2002 om 09.30 uur vindt in Utrecht een unieke muntslag plaats van een florijn die speciaal voor Europa Kinderhulp wordt geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt. Deze gelimiteerde florijn wordt op 28 mei uitgereikt aan alle opvarenden van de Juncta Juvant captains of industry race. De klipperrace staat dit jaar in het teken van Stichting Europa Kinderhulp. De eerste muntslag wordt verricht door Klaas Wilting, ambassadeur van Europa Kinderhulp en Wibi Soerjadi, de beroemde meesterpianist.

Onder toeziend oog van diverse hoogwaardigheidsbekleders en bekende Nederlanders verrichten Klaas Wiliting en Wibi Soerjadi de eerste muntslag. Jonkheer Dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland, procureur bij forum Juntcta Juvant, bekende televisie weermannen en vrouwen, alsmede captains of industry, wonen deze gebeurtenis bij. Tevens zijn bij deze muntslag afgevaardigden van het Algemeen Bestuur van Europa Kinderhulp aanwezig. De weermannen en vrouwen worden op deze dag o.a. vertegenwoordigd door Reinier van den Berg.

Juncta Juvant
In september 2000 nam Juncta Juvant het initiatief voor een unieke klipperrace die gehouden werd op het IJsselmeer. Vijftien authentieke klippers zeilden destijds onder leiding van een bekende televisie weerman of vrouw onder de vlag van het Wereld Water Forum. Thans bestaat de vloot uit ruim 20 klipperschepen welke op 28 mei onder de vlag van Europa Kinderhulp starten. Ruim vierhonderd captains of industry varen op die dag mee. De openingshandeling voor deze unieke dag wordt verricht door Robin Linschoten (SER kroonlid), voorzitter van Juncta Juvant. Het startschot zal door een bekende Nederlander worden gegeven.
Alle deelnemers ontvangen aan het einde van klipper zeilrace een regatta florijn van Europa Kinderhulp die wordt aangeboden door de Koninklijke Nederlandse Munt. Tevens biedt de Koninklijke Nederlandse munt een massief gouden (30 grs) Krugerrand aan, die op 28 mei door Sotheby s samen met ruim twintig andere kavels ter veiling wordt aangeboden na afloop van de zeildag. De opbrengsten komen geheel ten goede aan Europa Kinderhulp.

Europa Kinderhulp
Stichting Europa Kinderhulp heeft als doel bijstand te verlenen aan het hulpbehoevende kind, ongeacht nationaliteit, ras of levensbeschouwing. De organisatie probeert dit te bereiken door het werven en selecteren van gastouders, die bereid zijn om in de zomervakantie een kind in hun gezin op te nemen. Onder andere kinderen getroffen door oorlogsgeweld, milieu- en natuurrampen vormen een prominente doelgroep bij de organisatie
Inmiddels worden veertig jaar lang elke zomer kinderen uitgenodigd die thuis onder vaak miserabele omstandigheden opgroeien. De organisatie telt 350 medewerkers, en heeft in de afgelopen 40 jaar al meer dan 25.000 kinderen een vakantie kunnen bieden.