ABVAKABO FNV

Onderhandelingen CAO-huisartsenzorg (13 mei)

Donderdag 16 mei gaan de onderhandelingen over de CAO-Huisartsenzorg van start. Deze CAO geldt voor ongeveer 14.000 werknemers in de huisartsenpraktijken, met name doktersassistentes. Namens de werknemers wordt onderhandeld door de NVDA (Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten), ABVAKABO FNV en CFO CNV-bond. De laatste twee bonden zitten voor het eerst aan deze CAO-tafel. Van werkgeverszijde wordt onderhandeld door de LHV, de landelijke huisartsenvereniging. In deze CAO-ronde worden alleen over de loonsverhoging afspraken gemaakt.

De drie werknemerspartijen willen een CAO voor een jaar met in totaliteit een loonsverhoging van 8 procent. Dit percentage bestaat uit de volgende componenten:

- 4 procent algemene loonsverhoging;

- 2 procent eindejaarsuitkering, die binnen vier jaar moet worden opgebouwd tot een volledige 13e maand;

- 2 procent voor herziening van het loongebouw. De salarissen in de huisartsenpraktijken lopen achter bij de die van de doktersassistentes in bijvoorbeeld de gezondheidscentra. In enkele stappen wordt harmonisatie nagestreefd. Dit mede vanuit de krapte op de arbeidsmarkt en de hoge uitstroom uit de huisartsenpraktijken.


---