Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 16-05-2002 Persberichten district heuvelrug, 09.05 uur

Start Rijntoezicht

Heuvelrug Vanaf zondag 19 mei tot en met 1 september zal de politie van het district Heuvelrug weer beginnen met extra toezicht op recreatievaart op de Neder Rijn tussen Wijk bij Duurstede en Rhenen. In samenwerking met de waterpolitie van het KLPD te Tiel en de Veldpolitie van de Politie Regio Utrecht wordt dit project al enkele jaren tijdens de zomermaanden succesvol uitgevoerd.

De laatste jaren is in de omgeving van de Nederrijn het aantal watertoeristen toegenomen. Ook maken steeds meer waterscooters, snelle motorboten en waterskiërs gebruik van het water in deze omgeving. Met de komst van meer recreanten neemt ook het aantal meldingen van overlast toe. Door regelmatig toezicht en surveillance te water blijkt de overlast af te nemen.

Gevaarlijke situaties en geluidsoverlast worden vooral door waterscooters en snelle motorboten veroorzaakt. Een kwetsbare groep waterdeelnemers; zwemmers en overig waterverkeer ondervinden hier hinder van. De politie wil overlast en gevaarlijke situaties op het water zoveel mogelijk voorkomen en zal vanaf het Pinksterweekend extra toezicht en regelmatige controles gaan uitvoeren.

Bovendien zal de politie controleren op diverse overtredingen. Zo wordt onder andere gecontroleerd op snelheid, vaarbewijzen, de verplichting op een uitkijk te hebben bij het waterskiën, alcoholgebruik en het dumpen van afval of lozingen in het water. De controles vinden veelal plaats als veel recreanten aanwezig zijn in of om het watergebied: in de weekenden en bij mooi weer.

Rijden onder invloed

DOORN In de nacht van woensdag 15 op donderdag 16 mei heeft de politie een man aangehouden voor het rijden onder invloed. Omstreeks 01.10 uur zagen agenten een voertuig over de Langbroekerweg rijden. De agenten vroegen via de meldkamer het kenteken op van de auto. Hieruit bleek dat de AKP van de auto verlopen was. De 28-jarige bestuurder uit Doorn kreeg een stopteken. Op het moment dat de agenten de man wilde aanspreken over zijn verlopen APK, roken zij een alcohollucht bij de man.

Tot drie maal toe lukte het de man niet om een goed blaastest af te leggen. De agenten hielden hem aan en namen hem voor een ademanalyse mee naar het bureau. Uiteindelijk bleek dat hij niet te veel had gedronken en kon hij naar huis.