Rechtbank Leeuwarden



De gemeente Gaasterlân-Sleat is niet verplicht mee te werken aan de eigendomsoverdracht van een golfterrein aan de Stichting Golfclub Gaasterland

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 16-05-2002

De golfclub heeft vanaf 1988 een aantal percelen van de gemeente gehuurd. De golfclub heeft op deze percelen een 6 holes-(oefen)baan geëxploiteerd. In 1995 heeft de golfclub grond gekocht nabij Oudemirdum om daar een golfterrein te exploiteren.

In 1996 - nadat de golfclub gesprekken had gevoerd met een projectontwikkelaar die geïnteresseerd was in de percelen van de "oude" golfbaan - heeft de golfclub aan de gemeente laten weten, dat zij de percelen van de "oude" golfbaan wenste te kopen. Zij heeft daarbij een beroep gedaan op de in de huurovereenkomst opgenomen koopoptie. Volgens de gemeente was deze koopoptie slechts overeengekomen om de golfclub duurzaam in staat te stellen om op het gehuurde perceel de golfsport te beoefenen. Toen duidelijk was dat de golfclub naar Oudemirdum zou verhuizen, is deze koopoptie vervallen, aldus de gemeente.

De rechter is van oordeel dat deze restrictie weliswaar niet blijkt uit de bewoordingen van de koopoptie, maar wel is af te leiden uit de bedoeling van partijen. De koopoptie is volgens de rechter destijds niet ingeroepen voor het beoogde doel, te weten de duurzame beoefening van de golfsport. Om die reden hoeft de gemeente thans niet mee te werken aan de eigendomsoverdracht van de desbetreffende percelen.