Gemeente 's-Hertogenbosch

Kwaliteit binnensportaccommodaties verbetert

do 16 mei 2002

De afdeling Sport en Recreatie gaat diverse werkzaamheden uitvoeren in de Bossche binnensportaccommodaties. Het gaat om achterstallige bouwkundige en installatietechnische onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast komen er maatregelen die een kwaliteitsverbetering betekenen voor de gebruikers.

In totaal wordt een bedrag van 255.942,- aangewend om in een aantal bestaande sporthallen, sportzalen en gymzalen (grote) bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden uit te voeren. Om de overlast voor de sportverenigingen en de scholen te beperken, voert de gemeente de aanpassingen in de zomervakantie 2002 uit.

In de gymzalen Hambakendreef, Jan Olieslagerstraat, Donksedreef, Eerste Rompert, Engelen, de Budozaal aan de Molenstraat, sportzalen De Hambaken, Overlaet, Rijnstraat en Sporthal De Hazelaar verricht men relatief kleine bouwkundige werkzaamheden, zoals de reparatie van tegels en voegen in sanitaire ruimtes of het schilderen van binnen- en buitenkozijnen. In de gymzalen Mimosastraat, Elzenstraat, Mozartlaan en sportzaal Weberstraat worden naast kleine bouwkundige werkzaamheden, de daken geheel of gedeeltelijk vernieuwd. Het gebouwenbeheersysteem komt in gymzaal Mimosastraat en wordt in gymzaal Hambakendreef vervangen.

De afdeling Sport en Recreatie exploiteert een aantal sporthallen, sportzalen en gymzalen, die hoofdzakelijk worden gebruikt door (basis)-scholen voor het vak lichamelijke opvoeding en door sportverenigingen voor diverse takken van sport. In 2000 en 2001 zijn in nagenoeg alle bestaande binnensportaccommodaties van afdeling Sport en Recreatie, die ten minste de komende vijf jaar in stand blijven voor het onderbrengen van de lessen lichamelijke opvoeding en voor het sportgebruik, bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden verricht. In deze jaren zijn de grootste knelpunten als eerste aangepakt; de nog resterende gewenste maatregelen zijn naar de nabije toekomst verschoven in de wetenschap dat de komende jaren opnieuw geld voor aanpassing en verbetering beschikbaar komt.

Niet alle naar voren gekomen werkzaamheden worden uitgevoerd. De sporthallen en sportzalen gaan vóór de gymzalen omdat deze accommodaties vanwege onder meer de afmetingen en hoogte een betere sportbezetting kennen. Bij de vraag of in een gymzaal werkzaamheden worden uitgevoerd, is een verband gelegd met het concept Integraal Huisvestingsplan Gymnastiek- en Sportaccommodaties; indien binnen nu en vijf jaar een gymzaal voor het onderbrengen van de lessen lichamelijke opvoeding niet meer behoeft te worden gehandhaafd (het aantal uren lichamelijke opvoeding is of wordt minimaal) en een gymzaal voor het "brede bewegen" (verenigingen, ouderen en buurt in beweging) niet langer een duidelijke meerwaarde kan vervullen, worden in de betreffende gymzaal alleen de hoogst noodzakelijke instandhoudingwerkzaamheden uitgevoerd. Op dit moment wordt nog onderzocht of er akoestische maatregelen volgen in sporthal De Hazelaar en sportzaal de Overlaet.