Gemeente Leeuwarden

Bodemverontreiniging Drachtsterplein

Bodemonderzoek 1 Tijdens de herinrichtingswerkzaamheden van het Drachtsterplein is bodemverontreiniging geconstateerd. Aan de zuidoostelijke zijde van het plein is de grond vervuild met o.a. zink. Dit geval van bodemverontreiniging staat los van de bodemvervuiling in Aldlân-Oost rond de Maagdepalm.

Op dit moment is de oorzaak van de verontreiniging onduidelijk en is nog onbekend hoever de verontreiniging zich uitstrekt. De aangetroffen verontreiniging is mogelijk veroorzaakt doordat bij de aanleg van het verkeersplein vervuilde grond is gebruikt. Ook is het mogelijk dat de vervuiling deels afkomstig is van voormalige bedrijfsactiviteiten.

Om de oorzaak en de omvang van de verontreiniging in beeld te brengen en om te onderzoeken of er sprake is van gezondheidsrisicos is aanvullend onderzoek nodig. De gemeente Leeuwarden zal grondmonsters uit tuinen nemen bij een aantal woningen aan het Zenegroen die grenzen aan het Drachtsterplein. De betrokken bewoners worden op woensdag 22 mei tijdens een inloopavond in de brandweerkazerne aan de Aldlânsdyk 11 geïnformeerd door medewerkers van de sector Milieu. Inmiddels hebben zij een brief hierover van de gemeente Leeuwarden ontvangen.