Politie Amsterdam-Amstelland

Brandstichting
16-05-2002. Gisteravond rond half elf is in de Eerste Jan van der Heijdenstraat een beginnende brand ontstaan in een school die eerder dienst deed als stemlokaal. Het vuur werd door de aanwezigen gedoofd. De schade bestaat uit enkele schroeiplekken. De brandweer hoefde niet uit te rukken.

De zaak werd ontdekt door nog in het gebouw aanwezige mensen. Uit een eerste onderzoek blijkt dat brandende spullen (vermoedelijk via nog geopende deur) naar binnen zijn gegooid. Wie dat heeft gedaan is onduidelijk. Er ontbreekt iedere aanwijzing over een eventueel motief. Niet uitgesloten mag worden dat het hier om kwajongenswerk gaat.
---

Motorrijder zwaargewond
16-05-2002. Gisteravond raakte een 42-jarige motorrijder uit De Rijp zwaar gewond toen hij in de Coentunnel frontaal op een tegenligger botste. De Oostbuis van de tunnel was in verband met werkzaamheden afgesloten, waardoor het verkeer in beide richtingen door de Westbuis werd geleid. De bestuurder van de betrokken auto en één van zijn passagiers raakten ook gewond. Alle slachtoffers werden naar een ziekenhuis vervoerd. De toestand van de motorrijder wordt nog steeds kritiek genoemd.

De motorrijder reed van Amsterdam richting Zaandam. Voor de tunnel stond een file op de linkerrijstrook. De motorrijder passeerde deze rechts. Bij de ingang van de tunnel was inmiddels wat ruimte ontstaan. Daardoor zag hij kans op de linkerrijstrook van de tunnel te komen, waar hij zijn inhaalmanoeuvre voortzette. Hier botste hij frontaal op een auto die uit de richting Zaandam kwam. In dit voertuig zaten vier mensen. De bestuurder en één passagier raakten gewond, de twee anderen bleven ongedeerd. De brandweer moest er aan te pas komen om de slachtoffers te bevrijden.

Door het ongeval ontstond een grote stremming rond de Coentunnel die een uur lang geheel was afgesloten. Daarna werd de Oostbuis opengesteld om het verkeer om te leiden. De Westbuis bleef daarna nog geruime tijd gesloten in verband met het sporenonderzoek en schoonmaakwerkzaamheden.

---