FNV BOUW

Geen CAO Woondiensten

Na twaalf keer onderhandelen is het overleg over de nieuw opgezette CAO Woondiensten alsnog stukgelopen. Uiteindelijk struikelblok bleek een nieuwe loonstructuur: werkgevers wilden die baseren op de oude 'boekjeslonen', de vakbonden op wat de 600 corporaties nu betalen.

FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en de Unie zijn zwaar teleurgesteld in de houding van werkgeversorganisatie Aedes, die met de voorgestelde loonlijn 4,9 procent beneden het bestaande loonniveau uitkomt. Garanties voor de zittende medewerkers maken dat gat niet goed, vinden de bonden, zeker niet als voor ruim 40 procent van de 23.000 werknemers garantiebepalingen nodig zouden zijn. De bonden waarschuwen voor oncollegiale verhoudingen; zij willen bovendien voorkomen dat corporaties straks geen gekwalificeerd personeel kunnen aantrekken. Want ook tussen het loonbod van werkgevers en de eis van de bonden gaapt een groot gat.

De drie bonden gaan hun leden informeren en met hun kaderleden de sitauatie bespreken. Zij betreuren dat het zorgvuldige traject om een vernieuwende en moderne CAO op te zetten op deze wijze schipbreuk lijdt.

Voor de redactie,