Gemeente Voorburg-Leidschendam


Leidschendam-Voorburg verzoekt Zuid-Holland om grenscorrectie

Persbericht: Leidschendam-Voorburg, 16 mei 2002
---

Burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland verzocht aan Provinciale Staten voor te stellen de nieuwe grens tussen Den Haag en Leidschendam-Voorburg op onderdelen te corrigeren. Burgemeester Van Haersma Buma en wethouder mevrouw Dwarshuis-van de Beek deden dit verzoek vandaag aan gedeputeerde Dekker nadat op 11 april jl. de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de provincie heeft verzocht deze grenscorrectie ter hand te nemen. Leidschendam-Voorburg is van mening dat de grenzen die door de minister van BZK in het kader van de herindeling Den Haag en omgeving zijn vastgesteld, onlogisch zijn en bovendien in strijd met de memorie van toelichting bij de herindelingswet van 1 januari 2002.

In de visie van de gemeente Leidschendam-Voorburg moeten de grenzen bij Overgoo, bij de Zeeeheldenbuurt en bij de woonwijk Park Leeuwenbergh worden gecorrigeerd.

Overgoo/Zeeheldenbuurt

Het grensverloop bij Overgoo/Zeeheldenbuurt is exact omschreven in de memorie van toelichting bij de Wet Gemeentelijke herindeling den Haag en omgeving. Echter, de door minister De Vries getrokken grens wijkt op een aantal punten hiervan af waardoor de grens niet langs de Hofpleinlijn en de A-4 loopt en daardoor een onlogisch verloop krijgt. Ook de vaste Kamercommissie voor BZK stelt zich op dat standpunt. Hierdoor is de Overgoo-locatie ten onrechte aan Den Haag toegewezen, evenals het terrein waarop het partycentrum Hijdra is gevestigd. Aangezien deze laatste locatie voor hulpdiensten uitsluitend via Leidschendam-Voorburgs grondgebied bereikbaar is, is het ook met het oog op de openbare orde en veiligheid gewenst dat deze locatie weer aan Leidschendam-Voorburg wordt toegevoegd.

Den Haag: geen bezwaar

De Haagse wethouder Hilhorst liet vorig jaar augustus weten dat de gemeente Den Haag geen bezwaar had tegen het grensverloop langs de Hofpleinlijn, het bij Leidschendam-Voorburg houden van het partycentrum en een voor deze gemeente logische verlegging van de grens ten westen van de N 14 en ten Noorden van de A-4. Een dergelijk grensverloop strookt ook met de opvattingen op dat punt van de vaste Kamercommissie voor BZK.

Park Leeuwenbergh

Bij de behandeling van het wetsontwerp Gemeentelijke herindeling Den Haag en omgeving is door de Tweede Kamer een amendement van het lid Hoekema aangenomen dat erin voorziet dat "de bestaande in de huidige gemeente Leidschendam gelegen woonwijk Park Leeuwenbergh bij Leidschendam blijft behoren en derhalve niet overgaat naar Den Haag". Door de grens op de bijbehorende kaart met een dikke lijn te schetsen, heeft de indiener van het amendement de grenzen van de woonwijk niet exact willen weergeven.

In de visie van Leidschendam-Voorburg dienen de bestaande grenzen van Park Leeuwenbergh als uitgangspunt. Deze zijn nauwkeurig vastgelegd in het bestemmingsplan Park Leeuwenbergh 1979. De minister wijkt op een aantal punten af van deze vastgelegde grenzen waardoor duidelijk tot de woonwijk behorende straten, percelen (waaronder het tennispark) en zelfs individuele woningen zonder duidelijke reden overgaan naar Den Haag. Dit leidt soms tot onhandige situaties voor bewoners en gebruikers, met name op het gebied van de afvalinzameling. Ook voor het tennispark voor hulpdiensten alleen te bereiken via Leidschendam-Voorburgs grondgebied - geldt dat het mede vanwege de openbare orde en veiligheid weer aan Leidschendam-Voorburg moet worden toegevoegd.

Haags verlies zeer beperkt

De voorgestelde grenscorrectie betekent dat ongeveer 13 hectare grondgebied overgaat van Den Haag naar Leidschendam-Voorburg. Het gaat in casu om snippers goeddeels onbebouwd land, waardoor de financiële verliezen voor Den Haag (onroerende zaakbelasting en vermindering algemene uitkering Gemeentefonds) zeer beperkt blijven. De grenzen met Leidschendam-Voorburg zijn dan niet langer in strijd met de bedoeling van de wetgever en krijgen bovendien een meer logisch verloop waardoor een aantal praktische problemen voor burgers en gemeentebestuur wordt opgelost.