Katholieke Universiteit Nijmegen

Collegevoorzitter KU Nijmegen bij 79e Dies Natalis Wensenlijstje aan politiek
"Draag zorg voor een adequate en stabiele financiering van het universitair onderzoek en onderwijs", dit vraagt de voorzitter van het College van Bestuur van de KU Nijmegen, ir. R.J. de Wijkerslooth, aan de politiek tijdens de viering van de 79e dies van de Nijmeegse universiteit. Hij voegt daar de wens aan toe om de universiteiten te vrijwaren van ingewikkelde en kwaliteitsondermijnende bekostigingssystemen. Hij stelt een financiering van het universitaire onderwijs voor op basis van het aantal collegegeldbetalende studenten.

In zijn rede pleit De Wijkerslooth voor ruimte voor de universiteit als instituut. "..wat werkelijk voor ons telt is dat wij in volstrekte vrijheid ons onderwijs kunnen geven en ons onderzoek kunnen doen... omdat wij er zelf van overtuigd zijn dat wij daarmee een fundamentele en onmisbare bijdrage leveren aan de instandhouding van onze beschaving en de geestelijke, economische en maatschappelijke ontwikkeling van onze samenleving."
Hij presenteert daarom een wensenlijstje aan de politiek om optimaal als universiteit te kunnen functioneren. De wens voor een adequate en stabiele financiering van universiteiten staat boven aan dat lijstje. Daarnaast is het belangrijk het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek van universiteiten en de academische vorming in het universitair onderwijs te koesteren en te respecteren.

De Wijkerslooth vraagt de politiek ook de universiteiten te vrijwaren van ingewikkelde en kwaliteitsondermijnende bekostigingssystemen. Hij stelt voor om bij de financiering van het universitaire onderwijs de simpele formule van het aantal per jaar ingeschreven en collegegeldbetalende studenten te volgen. Hij ziet niets in het vouchersysteem of in bekostiging op basis van verstrekte studiepunten omdat dit laatste kwaliteitsverlagend en corrumperend kan werken.

Tijdens zijn rede keert De Wijkerslooth zich tegen een ondeugdelijke wet- en regelgeving die primair door een tijdsgebonden ideologie wordt gedomineerd of die universiteiten onnodig belemmert of betuttelt in hun onderwijs en onderzoek. Hij doelt hierbij op een aantal aspecten van de wetten ter invoering van de Bachelor- en Masterstructuur en van de accreditatie, die nu ter behandeling bij de Eerste kamer liggen. .

Tenslotte vraagt de voorzitter van het College van Bestuur van de KU Nijmegen om in de toekomst bespaard te blijven van Kafkaëske fraudeonderzoeken en inspectieonderzoeken die naar de bekende weg vragen, zoals onlangs het onderzoek naar de bekostiging. De politiek dient zich te realiseren dat er geen organisatie in Nederland zo veel, zo indringend en zo van harte voortdurend publiek verantwoording aflegt over haar verrichtingen als een universiteit.

16-5-2002