Gemeente Zaanstad

Presentatie Enquête onder Vrijwilligerswerk in Zaanstad

donderdag 16 mei 2002

Welke knelpunten kent het vrijwilligerswerk in Zaanstad? De uitslag van een enquête onder 400 vrijwilligersorganisaties naar knelpunten en de daarbij behorende conclusies en aanbevelingen worden vrijdag 17 mei in het Zaantheater gepresenteerd aan de vrijwilligersorganisaties die aan het onderzoek hebben deelgenomen. Daarna vindt een paneldiscussie plaats waarin de aanwezige organisaties kunnen reageren op het rapport. Het ligt in de bedoeling om aan het eind van die discussie ook een aantal conclusies te trekken.

De enquête is een initiatief van de Vrijwilligerscentrale en de gemeente Zaanstad. Het adviesbureau Radar heeft in opdracht van deze beiden het onderzoek uitgevoerd.

De gemeente Zaanstad hecht groot belang aan het werk dat de vrijwilligers voor de Zaanse gemeenschap verrichten. Met dit onderzoek is in kaart gebracht waar zich knelpunten voordoen en welke oplossingen er eventueel mogelijk zijn.

De uitkomsten van dit rapport en de discussies met het vrijwilligerswerk op vrijdag a.s. worden meegenomen in een subsidieaanvraag bij het ministerie van VWS in het kader van de Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk. Zaanstad en de Vrijwilligerscentrale hopen dat daarmee een aantal van de aanbevelingen daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden.

Het Rijk heeft een Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk 2002 - 2004 in het leven geroepen. In het kader van die regeling kunnen gemeenten een aanvraag doen voor subsidie om het lokale vrijwilligerswerk te stimuleren. Voorwaarde bij toekenning van de subsidie is, dat de gemeente de helft van het begrote bedrag voor haar rekening neemt.

Projecten moeten betrekking hebben op deskundigheidsbevordering, werving en promotie, of ondersteuning van het vrijwilligerswerk. Ook een voorwaarde is dat het hierbij om 'nieuw' beleid moet gaan.

Zaanstad moet vóór 1 juli 2002 het definitieve plan bij het ministerie van VWS indienen.

Programma
Bijeenkomst 17 mei, Zaantheater, Zaandam

13. 30 Opening door voorzitter Marieke Megens, bureau Radar 13.35 Welkomstwoord door sectorhoofd Backoffice, dienst Wijken, de heer F. Molanus
13.45 Uitkomsten onderzoek door bureau Radar
14.15 Pauze
14.30 Paneldiscussies aan de hand van thema´s
15.30 Conclusies en afsluiting