Verbond van Verzekeraars

Basisaftrek lijfrente en spaarloonregeling onder vuur

De VVD, de PvdA en het CDA willen zowel de basisaftrek lijfrente als de spaarloonregeling afschaffen. Dat plan komt niet overeen met de ideeën van verzekeraars, die vinden dat beide instrumenten juist een laagdrempelige voorziening vormen om het pensioengat te verkleinen. RTL Z besteedde vorige week aandacht aan dit onderwerp in Het Verzekeringsmagazine.

Nog geen anderhalf jaar na de invoering van het nieuwe belastingstelsel liggen de basisaftrek lijfrente en de spaarloonregeling opnieuw onder vuur. Volgens de politiek hebben beide instrumenten geen toegevoegde waarde meer. Zowel de basisaftrek als de spaarloonregeling worden vooral gebruikt door de hoge midden- en de hoogste inkomens. Dat is niet de bedoeling. Mensen die een extra pensioenvoorziening niet nodig hebben, gaan we ook geen fiscale subsidie geven, zei Ferd Crone (financieel specialist van de PvdA) vorige week in de zesde aflevering van Het Verzekeringsmagazine. Maar, zegt hij, mensen die een pensioengat hebben en dat kunnen aantonen volgens de jaarruimteberekening, mogen de basisaftrek van 1.069 euro straks blijven handhaven of zelfs verhogen.

Aantonen pensioengat
Assurantietussenpersoon Marja de Bruijn gaf in Het Verzekeringsmagazine aan dat juist daar het probleem ligt. Veel mensen hebben wel een pensioentekort, maar kunnen dat volgens de jaarruimteberekening niet aantonen. Die berekening klopt dus niet, dat hebben wij als assurantiekantoor zelf getoetst. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlandse bevolking een pensioengat heeft. Op jaarbasis gaat het in totaal om ruim acht miljard euro. De meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft een lijfrenteverzekering of betaalt via een spaarloonregeling de lijfrentepremie om zo het pensioengat te verkleinen. Beide instrumenten zijn volgens verzekeraars dus broodnodig voor een adequate pensioenopbouw.
De PvdA heeft echter andere plannen voor ogen: de basisaftrek moet worden afgeschaft en in plaats van een spaarloonregeling moet er een algemene arbeidskorting komen voor iedereen, zodat de gehele bevolking er 350 euro per jaar op vooruit gaat. De Bruijn: In feite zegt de PvdA: we schaffen de aftrekposten af en geven het terug aan iedereen. Maar dan komt het toch ook bij de mensen met hoge inkomens terecht die het eigenlijk niet nodig hebben? We moeten daarom terug naar de kern van het verhaal: fiscaal aantrekkelijk sparen moet mogelijk blijven voor mensen die het nodig hebben.

Meer informatie over het uitzendschema van RTL Z Het Verzekeringsmagazine vindt u hier .

Bondig, mei 2002