Apple Benelux

eMac en OS X eMac. Een Mac voor het onderwijs.

Dit is de nieuwe, betaalbare Apple computer voor het onderwijs, compleet met een 17-inch CRT-beeldscherm, een PowerPC G4-processor en een ruimtebesparend alles-in-één-ontwerp dat gemakkelijk past op de tafels in het klaslokaal. En natuurlijk met digitale programma's voor het onderwijs, Mac OS X en Mac OS 9.

Bekijk de eMac in actie
eMac-QTVR U kunt de eMac in actie zien in deze QuickTime VR-film.
-- 17-inch flat-screen CRT-beeldscherm.
We hebben goed nieuws voor iedereen die de voorkeur geeft aan de degelijkheid en duurzaamheid van een beeldscherm met een platte beeldbuis, maar wel behoefte heeft aan meer schermruimte dan een doorsnee CRT-scherm biedt: de eMac heeft een plat CRT-beeldscherm van 17 inch.

Het 17-inch beeldscherm van de eMac biedt bijna 40 procent meer werkruimte dan een CRT-beeldscherm van 15 inch, wat dit beeldscherm zeer geschikt maakt voor het bekijken van grote afbeeldingen of meerdere webpagina's of documenten tegelijk. Doordat het scherm plat is, vertoont het minder vertekening en spiegelt het minder dan een bol CRT-beeldscherm. Hierdoor is het aanzienlijk rustiger voor de ogen.

écran 17 pouces De eMac heeft vijf haarscherpe resoluties, 640 x 480 pixels bij 138 Hz, 800 x 600 pixels bij 112 Hz, 1024 x 768 pixels bij 89 Hz, 1152 x 864 pixels bij 80 Hz en 1280 x 960 pixels bij 72 Hz, die deze computer ideaal maken voor gebruik op school. Overschakelen naar een hogere resolutie betekent dat leerkrachten en leerlingen over meer werkruimte beschikken om grote documenten, dubbele pagina's, websites en andere projecten in hun geheel te kunnen bekijken, zonder tijd te verliezen met bladeren. Minder bladeren betekent meer tijd om te werken en te leren, wat een groot voordeel is in een omgeving waar elke seconde telt.

Betaalbare G4-verwerkingskracht
In het onderwijs bestaat een grote behoefte aan computers met G4-verwerkingskracht voor een betaalbare prijs. Daarom brengt Apple met de nieuwe eMac de supercomputerkracht van de Power Mac en de nieuwe iMac nu ook binnen het bereik van leerkrachten. Deze computer is uitgerust met een razendsnelle PowerPC G4-processor van 700 MHz en is daarmee het voordeligste G4-systeem van Apple.

PowerPC G4 met Velocity Engine De PowerPC G4 met Velocity Engine is zo ongelofelijk snel dat de prestaties worden uitgedrukt in gigaflops, oftewel miljarden drijvende-kommaberekeningen per seconde. De Velocity Engine maakt gebruik van dezelfde
128-bits-vectorverwerkingstechnologie die ten grondslag ligt aan wetenschappelijke supercomputers. Precies wat jouw leerlingen nodig hebben om intensieve multimediaberekeningen uit te voeren, geluidsbestanden te rippen in iTunes en video-overgangen te creëren in iMovie. Maar het belangrijkste is misschien wel dat de 700-MHz G4-processor van de eMac het creëren van digitale media aanmerkelijk versnelt. En dat betekent weer dat jouw leerlingen minder tijd verliezen met wachten en meer tijd overhouden om iets te leren.

Alles-in-één-ontwerp
Dankzij onze contacten met diverse onderwijsinstellingen weten we dat scholen de voorkeur geven aan computers met een alles-in-één-ontwerp, omdat dit ruimte bespaart in computerlokalen en andere klaslokalen. De eMac biedt dit en nog veel meer, en is bovendien uiterst eenvoudig te configureren, te gebruiken en te onderhouden. Een alles-in-één-ontwerp betekent dat er geen extra kabels nodig zijn om het beeldscherm op de computer aan te sluiten, dat je per computer maar één eenheid hoeft te registreren (in plaats van dat je een aparte administratie moet bijhouden voor computers en beeldschermen, en dan hebben we het nog niet eens gehad over aparte luidsprekers) en dat het aantal kabels op de tafels tot een minimum beperkt blijft. De eMac is net zo degelijk als de iMac met het 15-inch CRT-beeldscherm, en vieze vingers laten zich probleemloos van de behuizing en van het glazen CRT-beeldscherm verwijderen. (De behuizing is trouwens gemaakt van brandvertragend polycarbonaat, hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt voor de fabricage van kogelvrij glas.) Kortom, de eMac is sterk genoeg voor gebruik in de klas.

Past op elke tafel
De behuizing van de eMac is ongeveer even groot als die van de iMac met een 15-inch CRT-beeldscherm, en zelfs nog 8 mm korter. Dat is een mooie opsteker voor scholen: die hoeven dus geen nieuwe tafels en bureaus aan te schaffen.

Cd/dvd-eenheid De optische eenheid die u nodig hebt Bij aanschaf van de eMac kun je kiezen uit twee optische eenheden: een cd-romspeler voor scholen die de voorkeur geven aan eenheden waarmee je alleen kunt afspelen, en een gecombineerde dvd-rom/cd-rw-eenheid waarmee jouw leerlingen zowel schoolprojecten kunnen opslaan op een gegevens-cd als digitale lessen en dvd-films kunnen bekijken. Op een beschrijfbare cd kan 650 MB aan informatie worden opgeslagen, evenveel als op 450 diskettes. Dit maakt de cd tot het ideale medium als je projecten met digitale media wilt vastleggen of aan anderen wilt laten zien. De functionaliteit om dvd's af te spelen stelt uw leerlingen in staat multimediamateriaal te bekijken dat op dvd is opgeslagen. De eMac met een gecombineerde dvd-rom/cd-rw-eenheid is overigens de voordeligste bureaucomputer van Apple waarop dvd's kunnen worden afgespeeld.

OS 9, OS X Twee computers in één
De eMac wordt geleverd met zowel Mac OS 9 als Mac OS X, het zeer krachtige maar toch gebruikersvriendelijke besturingssysteem van Apple. Mac OS X is gebaseerd op UNIX en is het eerste besturingssysteem dat is ontworpen voor de 21e eeuw. Het is compatibel met verreweg de meeste bestaande netwerken en randapparaten, en is eenvoudig in te passen in elke onderwijsomgeving. Inmiddels zijn er al duizenden programma's op de markt die de kracht en veelzijdigheid van Mac OS X volledig benutten, waaronder het veelgeprezen Microsoft Office voor Mac OS X. En aangezien Mac OS 9-programma's onder Mac OS X kunnen worden gebruikt in de Classic-omgeving, kun je jouw huidige programmatuur gewoon blijven gebruiken.

Digitale programma's voor het onderwijs
De eMac biedt alle voorzieningen waardoor de producten van Apple al sinds jaar en dag zo populair zijn in het onderwijs, zoals iMovie, iPhoto, iTunes, AppleWorks, FireWire, USB en het legendarische gebruiksgemak van de Macintosh, plus een reeks eigenschappen en voorzieningen waarvan je zelf hebt aangegeven dat ze onmisbaar zijn in een computer die is gemaakt voor het onderwijs van de toekomst.


*Voor draadloze internettoegang zijn een AirPort-basisstation en een internetabonnement nodig (waarvoor je mogelijk dient te betalen). Bepaalde internetaanbieders zijn niet compatibel met AirPort. Het bereik kan variëren, afhankelijk van de omgeving.


-- Bij de Apple Store voor het Onderwijs kun je 24 uur per dag, zeven dagen per week jouw elektronische bestelling plaatsen. Onderwijs, klaslokaal Apple en het onderwijs
Apple weet even goed als je dat in het onderwijs, de tijd die wordt besteed aan het leren omgaan met de computer niet per definitie welbesteed is. Een computer gebruiken is tenslotte geen doel op zich, maar een middel om een doel te bereiken. In dit geval is het doel een leeromgeving die garant staat voor een veelzijdige en complete schoolopleiding.

In de wiskunde- of aardrijkskundeles horen leerlingen zich niet bezig te houden met hoe ze met een computer moeten omgaan, maar met wiskunde of aardrijkskunde. Lestijd is kostbaar: elke seconde telt. Daarom vindt Apple dat het gebruik van een computer net zo vanzelfsprekend en intuïtief behoort te zijn als het gebruik van een potlood of een pen. En dat is precies waarvoor de Macintosh is ontworpen.

Klaslokaal Het is inmiddels al weer meer dan 25 jaar geleden dat de eerste Apple computers in het onderwijs verschenen. Vanaf dat moment heeft Apple zich toegelegd op de ontwikkeling van specifieke producten voor het onderwijs. In 1984 introduceerde Apple de Macintosh, een personal computer die leerlingen niet alleen in staat stelde productiever te zijn dan ooit, maar die ook nog eens uitermate prettig in het gebruik was. Nu brengt Apple met de eMac opnieuw een revolutie teweeg in de manier waarop docenten doceren en leerlingen leren, niet in de laatste plaats omdat de eMac tal van voorzieningen bevat waarom je zelf hebt gevraagd.

Eenvoudig administratief beheer van uw computers Overigens maakt de eMac ook het administratieve beheer van de computers van uw school een stuk eenvoudiger: het serienummer en de Ethernet-ID bevinden zich voor het gemak aan de binnenkant van het klepje van de optische-schijfeenheid.

Het ultieme besturingssysteem voor digitaal onderwijs Je kunt op de nieuwe eMac alle bestaande Macintosh programma's uitvoeren, maar deze computer komt pas echt tot zijn recht wanneer je werkt met een van de duizenden nieuwe programma's die speciaal zijn ontworpen voor Mac OS X, zoals het nieuwe Office v.X van Microsoft, de beste Office-versie tot nu toe.

Digitale programma's
Mac OS X is het ultieme platform voor digitaal onderwijs, mede dankzij de uitstekende aansluitingsmogelijkheden en de ingebouwde programma's waarmee je het beste uit jouw digitale apparatuur kunt halen.

eMac op voet Deze voet, waarmee je de computer kunt kantelen en draaien, is door Apple speciaal voor de eMac ontworpen. Gebruikers kunnen de eMac er -5 tot +15 graden mee omhoog en omlaag kantelen en 360 graden mee draaien. Ideaal dus voor projecten waarbij de leerlingen moeten samenwerken. Bovendien komt de eMac dankzij deze voet ruim zeven cm hoger te staan, waarmee wordt voldaan aan de Europese ergonomische norm.

AirPort en kaart
Waarom niet draadloos?
De eMac is voorbereid voor draadloos netwerken via AirPort. Met een AirPort-kaart, die de gebruiker zelf kan installeren, kan de eMac draadloos communiceren met andere computers en verbinding maken met het internet (met behulp van een basisstation). Aangezien muren, vloeren en plafonds voor AirPort geen belemmering vormen, hoeven de eMac-computers niet in dezelfde ruimte te staan als het basisstation. Je kunt de computers overal neerzetten, zolang ze zich maar binnen een straal van ongeveer 50 meter van het AirPort-basisstation bevinden. Het AirPort-basisstation ondersteunt tot vijftig gelijktijdige Mac- en pc-gebruikers, die allemaal gebruikmaken van dezelfde internetverbinding. Elk basisstation is bovendien voorzien van ingebouwde Ethernet-poorten (RJ-45).


-- Twee FireWire-poorten en vijf USB-poorten Elke nieuwe eMac heeft twee ingebouwde, supersnelle 400-Mbps FireWire
-poorten en vijf ingebouwde 12-Mbps USB -poorten. Je kunt de eMac dus heel gemakkelijk aansluiten op honderden externe apparaten.

Geluidsinvoerpoort
Dankzij de geluidsinvoerpoort kun je externe geluidsbronnen zoals een microfoon of bandrecorder aansluiten op de eMac, zodat jouw leerlingen hun eigen opnamen kunnen importeren.

Internetsymbool De snelste weg naar het internet Met de eMac zijn jouw leerlingen in een mum van tijd op het internet. Deze computer is zo eenvoudig te configureren en te gebruiken dat je binnen tien minuten of minder on line bent en naar hartelust kunt surfen via de 10/100BASE-T Ethernet-poort voor een breedbandverbinding of via de optionele AirPort-kaart* voor een draadloze internetverbinding. Zodra je de eMac voor het eerst aanzet, verschijnt de internet-configuratie-assistent. Dit programma configureert de computer automatisch voor jouw internetaanbieder. Een telefoonlijn is alles wat je nodig hebt: de eMac zorgt voor de rest.

Startpagina > Apparatuur > eMac