Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

17 mei 2002
drs. Bert van den Ham
023-5113076/06-53327962
023-5113441
66/2002
Gemeente Haarlem, sector Concernstaf

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Fax
Nummer

Vooral te danken aan de stijging van de Algemene Uitkering

Voordelig resultaat jaarrekening 2001

Onlangs zijn in het college de jaarrekening 2001 en het bijbehorende jaarverslag aan de orde geweest. Bij de jaarstukken is dit jaar voor het eerst een sociaal jaarverslag gevoegd. Daarin wordt ingegaan op de ontwikkelingen die spelen op het terrein van personeel, organisatie en informatievoorziening.

Voordeel van ¤ 4,1 miljoen
De jaarrekening 2001 laat een voordelig resultaat zien van ¤ 4,1 miljoen. Dit is vooral te danken aan de stijging van de Algemene Uitkering. Dat is een uitkering die alle gemeenten van het rijk ontvangen en die is gekoppeld aan de rijksuitgaven. Aangezien de rijksuitgaven in 2001 fors zijn gestegen, is ook de algemene uitkering sterk toegenomen. Naast voordelen laten de jaarcijfers ook nadelen zien. Deze zijn onder meer te vinden bij de Sociale Dienst waar extra personeel werd ingehuurd en bij de gemeentelijke huisvesting en telefonie die duurder uitvielen.

Bestemming voordelig resultaat
Het college stelt aan de raad voor om het voordelig resultaat als volgt aan te wenden: Voorstel bedrag
1. Reserveren van het restant-overschot van de tentoonstelling Kinderportretten voor de opbouw van een tentoonstellingsfonds 104.000,- 2. Reservering voor de verbouwingskosten van het Magdalenaklooster 80.000,- 3. Bouwkundige aanpassingen van het wijkcentrum Schalkererf om dit centrum open te houden tijdens de geplande nieuwbouw 25.000,- 4. Voorlopige reservering van het overschot op de bouwleges voor de digitalisering van het bouwarchief. Voorwaarde voor daadwerkelijke toekenning is het opstellen van een vlot uitvoerbaar plan 500.000,- 5. Beschikbaar stellen van een bedrag voor het extra legen van Prullenbakken in het kader van Centrum Schoon 72.000,- 6. Reservering van een bedrag voor extra onkruidbestrijding 400.000,- 7. Extra bedrag voor de aankoop van softwarelicenties en andere externe kosten voor de vervanging van het concernbrede financieel systeem 125.000,- 8. Reservering van een bedrag bestemd voor het afboeken van immateriële activa 1.350.000,-

Subtotaal 2.656.000,-

9. Toevoeging aan de algemene reserve 1.441.000,-

Totaal 4.097.000,-

Jaarverslag
Meer dan in de voorafgaande jaren staat het jaarverslag in het teken van verantwoording over het gevoerde beleid. Anders gezegd: wat waren de beleidsvoornemens voor 2001 en wat is er uiteindelijk van terechtgekomen. Dat past ook in de dualiseringsgedachte, die in het afgelopen periode zowel landelijk als lokaal is uitgewerkt. Deze komt er op neer dat de raad de grote lijnen van het beleid vaststelt en de uitvoering daarvan overlaat aan het college. De verantwoording over het gevoerde beleid komt met name tot uitdrukking in het jaarverslag.

Ontwikkelingen in 2001
In 2001 speelde een aantal ontwikkelingen die van belang was voor onze stad. Dat gaat met name op voor de verbeteringen op het terrein van openbare orde en veiligheid. De voltooiing van de aanleg van de Zuid-Tangent door de stad is een andere belangrijke ontwikkeling. Met de komst van deze snelle busverbinding wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de bereikbaarheid van onze stad. In de binnenstad is hard gewerkt aan het mooier, schoner en aantrekkelijker maken van het stadshart. Daartoe is met de wijkraden, eigenaren en ondernemers een convenant gesloten. Zichtbaar werden deze inspanningen onder meer in de herbestratingen van o.a. de Warmoesstraat, Frankestraat, Schagchelstraat en Jacobijnestraat. Daarnaast is gewerkt aan de voortgang van een aantal grote projecten. Zo is begonnen met de bouw van de nieuwe Toneelschuur en de verbouwing van het Concertgebouw.

Haarlem in uitvoering
Al deze werkzaamheden, waaronder ook de renovatie van de Zijlweg, Leidsevaart en Lange Herenvest, worden wel aangeduid met de verzamelnaam "Haarlem in uitvoering". Dit leidt enerzijds tot ongemakken voor Haarlem en haar bezoekers, maar is anderzijds een uitvloeisel van het breed gedragen streven naar een mooiere en beter bereikbare binnenstad.

Behandeling in gemeenteraad en commissies
Het bestemmingsvoorstel en de jaarstukken komen aan de orde in de commissie Concernmiddelen en Control (CMC) op 14 juni en in de gemeenteraad op 26 juni. De jaarstukken worden in mei aangeboden aan de rekenkamercommissie.