Gemeente Breda

17-05-2002

College honoreert 29 grote projecten Hart voor je buurt

Burgemeester en wethouders hebben 29 van de 46 subsidieverzoeken gehonoreerd, die in het kader van de campagne 'Hart voor je buurt' zijn ingediend. Het gaat om verzoeken boven een bedrag van e 1.500,- voor initiatieven van bewoners, die zelf actie willen ondernemen om hun buurt, wijk of dorp prettiger leefbaar te maken. Voor dit soort initiatieven is dit jaar e 195.000,- beschikbaar. De ideeën konden tot 15 maart worden ingediend. Aan de wijk- en dorpsraden en de trojkas is gevraagd over de ingediende subsidieverzoeken te adviseren en die te toetsen aan vooraf gestelde criteria.

De 29 gehonoreerde verzoeken voldoen alle aan de criteria die gelden om voor subsidie in aanmerking te komen. Er komen er acht uit het district Zuidwest, dertien uit Zuidoost, vijf uit Noordwest, één uit Noordoost en twee uit het district Centrum. In de meeste gevallen hebben de aanvragers het geheel gevraagde subsidiebedrag toegewezen gekregen. Zo wordt in de buurt van Woonzorgcomplex Heksenwiel een hardhouten vissteiger aangelegd voor bejaarde en gehandicapte hobbyvissers. De jongerencentra Galaxy en De Kelder krijgen een computer, een spelcomputer en een televisie. Aan de Pottenbakkerstraat wordt een veldje aangepast voor de oudere jeugd. In het gebiedje Teychinelaan, Duivelsbruglaan en Baronielaan gaat een buurtbeveiligingsproject van start. Kinderboerderij Zandberg krijgt nachthokken voor parelhoenders en fazanten. In de wijken Fellenoord/Schorsmolen en Spoorbuurt komt een gemotoriseerd wagentje voor een project ter verwijdering van zwerfafval. Ook wordt een bedrag beschikbaar gesteld voor de organisatie van de 'Nacht van de Liefde' op 15 juni aanstaande voor bewoners van Breda-Oost en Teteringen.

Een aantal subsidieverzoeken is gedeeltelijk gehonoreerd. Zo kwamen er maar liefst zeven verzoeken binnen voor het opknappen van schoolpleinen voor een totaalbedrag van
e 110.997,96. Omdat dit bedrag meer is dan de helft van het beschikbare budget voor de hele stad, krijgen de aanvragers elk een bedrag van e 5.000,-, waarmee de speelplaatsen van de Dr. de Visserschool, De Spindel, De Horizon (het voorste en het achterste deel), De Wildert, de Eerste Rith en de nutsbasisschool Boeimeer sober en doelmatig kunnen worden opgeknapt. Verder wordt de wijk Kraaijenberg in Ulvenhout kindvriendelijker gemaakt met speelvoorzieningen. Dit verzoek is ook gedeeltelijk gehonoreerd, omdat het niet in verhouding staat tot andere verzoeken. Het gevraagde verzoek besloeg 15% van het beschikbare budget.

Evenals in voorgaande jaren gaan de districtsmanagers de bewoners begeleiden bij de uitvoering van de projecten, maar zelfwerkzaamheid blijft voorop staan. Alle indieners van een subsidieverzoek krijgen vandaag persoonlijk bericht van de gemeente. In een beschikking wordt gemotiveerd waarom een aanvraag is afgewezen. Tegen het collegebesluit kan beroep worden aangetekend ingevolge de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB).

Breda, 17 mei 2002