Gemeente Leeuwarden

Verloting woningbouwkavels Zuiderburen groot succes

Zuiderburen bijeenkomst kavels Donderdag 16 mei vond in Restaurant De Koperen Tuin de verloting plaats van 46 vrije gemeentelijke kavels aan de Hissemar en de Jentsjemar te Zuiderburen. In het bijzijn van vele inschrijvers werd de trekking verricht door wethouder drs. W.R. Sluiter. In totaal schreven 55 mensen zich voor deze kavels in. Tijdens de verloting zijn 45 van de 46 kavels verkocht.

De aan het water gelegen kavels behoren tot de tweede fase van Zuiderburen. De grootte van de kavels varieert van ca. 500 m2 tot 1722 m2, en de prijs van 90.000 tot 222.000. Tweederde van de kavelkopers is afkomstig uit Leeuwarden, eenderde komt uit Friesland of elders. Dit is een trend die in Leeuwarden al enige tijd op te merken valt.

Voor geheel Zuiderburen zijn specifieke welstandsrichtlijnen vastgesteld. Het doel hiervan is het realiseren van een kwalitatief hoogwaardige woonwijk. Uiteraard zullen de te bouwen woningen moeten voldoen aan deze richtlijnen. Voor de Hissemar geldt o.a. dat het dak een zwarte, leigrijze of donkerblauwe kleur heeft. Daarnaast dienen de gevels in frisse heldere kleuren te worden uitgevoerd. Ook moeten de woningen hoger opgetrokken zijn (goothoogte minimaal 4 meter). Voor de Jentsjemar geldt o.a. dat de kleur van de daken terracotta is. Verder is er een relatief grote vrijheid binnen de richtlijnen voor materiaal en kleur. De meest westelijke en oostelijke kavels vragen om extra architectonische kwaliteit.