Ingezonden persbericht


Het Goethe-Institut wil u graag attent maken op het volgende programma:

In het kader van Input 2002 vindt van 18 tot en met 20 mei het filmfestival Zonder Zappen plaats. Hier wordt de liefhebber van Rainer Werner Fassbinder een zeldzame kans geboden, op maandag 20 mei vanaf 11.00 uur in Lantaren/Venster de Duitse tv-Serie Acht Stunden sind kein Tag (480 min.!) uit het jaar 1972 te zien. Fassbinder, die naast zijn bioscoopfilms ook regelmatig voor de televisie werkte, heeft met Acht Stunden sind kein Tag een onderhoudende maar tevens ook een tv-serie van niveau tot stand gebracht, waardoor o.a. Hanna Schygulla meer bekendheid kreeg bij een groter publiek.

Acht Stunden sind kein Tag is een tv-serie voor het hele gezin met typische identificaties

van figuren in allerdaagse situaties. Het bijzondere hierbij is dat talrijke problemen uit het dagelijks leven, die ook voor de toeschouwer herkenbaar zijn, zonder de morele wijsvinger al te nadrukkelijk uit te steken, telkens weer in hun psychologische, sociale en politieke samenhang uitgebeeld worden. Het zijn de zorgen en problemen van de eenvoudige lui , die hier overtuigend in scène worden gezet: arbeiders, gepensioneerden en huisvrouwen staan centraal in het gebeuren.

Wilhelm Roth schrijft in zijn gecommentarieerde filmografie over Acht Stunden sind kein Tag : Fassbinder heeft in ACHT STUNDEN SIND KEIN TAG meer sociaal politieke voorlichting binnen gesmokkeld als ooit tevoren in een amusementsprogramma geprobeerd werd. Fassbinders serie, waarin mensen in tegenstelling tot de meeste politieke filmdocumentaires, zich niet als slachtoffers maar als (mogelijke) eigen heersers over hun geschiedenis vertonen, is voor mij de enige nieuwe Duitse film, die voorlichting niet als demonstratie van een politiek geschoolde auteur voor gelijk denkenden misvat, maar een begin maakt aan de pedagogische vorming van het bewustzijn van de politiek niet geschoolde .

Deze buitengewone tv-serie biedt een voorproefje op een groot Fassbinder-Programma, waarmee het Goethe-Institut en Lantaren/Venster van 22 augustus tot en met 4 september de 20 jaar geleden overleden Duitse filmregie genie herdenkt.


-----
Goethe-Institut Inter Nationes
Westersingel 9
NL-3014 GM Rotterdam
Tel: 0031-10-209 20 90
Fax 0031-10-209 20 72
Email: info@rotterdam.goethe.org
www.goethe.de/rotterdam