Rijksuniversiteit Groningen

03 mei 2002

Nummer 65 2 mei 2002

Uitnodiging persconferentie

Noot voor de pers.

Groene Hortus opent met Pinksteren

De Hortus Haren gaat op zaterdag 18 mei 2002, in het Pinksterweekend, weer open voor publiek. Dit is het resultaat van de besprekingen die de afgelopen maand zijn gevoerd tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de Noordelijke Eco Ondernemersgroep, bestaande uit G. van Middendorp van Gerbico International, J.W. Jager van Mennes & Jager en F. Cuppen van Energie Management Consults. De uitkomst hiervan is dat de karakteristieke hortus botanicus, inclusief de tropische kas met daarin een veelheid aan uitheemse plantencollecties, weer geopend wordt voor de liefhebbers van fraaie tuinen. De heropening en de plannen voor de toekomst worden toegelicht tijdens een persconferentie donderdag 2 mei 2002, 19.00 uur, op het terrein van de Hortus.

Na het faillissement van de Hortus Haren BV in september 2001 is op diverse manieren geprobeerd om de Hortus nieuw leven in te blazen. Nadat de Rijksuniversiteit Groningen eind maart 2002 de volledige zeggenschap over de Hortus Haren terugkreeg, is de universiteit besprekingen gestart met de hierboven genoemde groep enthousiaste noordelijke ondernemers. Daarin is nagegaan op welke wijze de Hortus als hortus botanicus met de hierin besloten natuurlijke, natuurhistorische en cultuurhistorische waarden kan worden geëxploiteerd.

De besprekingen hebben tot een positief resultaat geleid. De exploitanten waarmee de Rijksuniversiteit Groningen afspraken heeft gemaakt voor de komende jaren, werken samen in een nieuwe stichting De Groene Hortus. Daarin is expertise verzameld, die zal uitmonden in een aantal nieuwe ecologische en milieu-accenten in de activiteiten van de Hortus.

Noot voor de pers.


* Journalisten die de persconferentie willen bezoeken, worden verzocht zich te melden bij de hoofdingang van de Hortus, Kerklaan 34, 9751 NN Haren.

* Meer informatie: afdeling Interne- en Externe Betrekkingen RUG, tel. (050) 363 54 46 of J. Speekman, voorlichter, tel (050) 363 54 80.