Ingezonden persbericht



---
5e Open NK Volley op Gras

Internationale dames- en herenteams op niveau

SINT ANTHONIS - Voor het vijfde achtereenvolgende jaar wordt tijdens het traditionele Pinkstertoernooi gestreden om de Open NK Volleybal op Gras, met een sterke buitenlandse deelname. Van de ere- tot de derde divisie zijn de titels te vergeven voor mannen- en vrouwenteams. En op zaterdag 18 mei start al het Jeugd NK op het sportpark aan de Peter Zuidstraat in Sint Anthonis.

De Nederlandse volleybalkampioenschappen op gras voor de jeugd werden vorig jaar voor de eerste keer georganiseerd in Sint Anthonis. De start was even wennen voor iedereen, maar dankzij flinke ondersteuning van de NeVoBo is er dit jaar een aanzienlijk deelnemersveld ingeschreven. Dat de volleybalsport in Nederland letterlijk en figuurlijk een 'grote toekomst' heeft, is niet in het minst te danken aan het feit dat de gemiddelde Nederlander steeds langer wordt. Dat kan iedereen met eigen ogen constateren op het Jeugd NK Volleybal op Gras. Op deze Pinksterzaterdag staan tevens de kwalificatieronden op het programma voor de lagere teams die op zondag en maandag willen deelnemen in het derde-divisietoernooi.

Oost-Europa

Pinksterzondag en -maandag 19 en 20 mei barst dan het 'echte' Open NK los. Het herentoernooi wordt gekenmerkt door de prominente aanwezigheid van sterke Oost-Europese teams zoals Timisoara uit Roemenië, Ozolnieki uit Letland en MFF Praha uit Tsjechië. Ozolnieki is eigenlijk niet meer weg te denken van het podium in Sint Anthonis, was twee jaar geleden nog winnaar en vorig jaar in de finale verslagen door Dukla Liberec, het Tsjechische team dat zich deze keer laat vervangen door MFF. Deze Praagse club is een topper in de Tsjechische competitie en minstens even sterk als, zo niet sterker dan Dukla. Wat betreft West- Europeanen zijn diverse Nederlandse eredivisieteams present, evenals Moerser SC uit Duitsland.

Nederlandse favorieten

Bij de damesteams zijn de Nederlandse clubs favoriet. Zoals de kersverse kampioen Arke/Pollux uit Oldenzaal en bekerwinnaar Longa '59 uit Lichtenvoorde. Concurrentie zal vooral komen van Timisoara (Roemenië) en Doprastav (Bratislava). Het universiteitsteam van Timisoara komt dus met een heren- én een damesteam naar Sint Anthonis. De mannen uit Timisoara hebben al eerder geacteerd op dit unieke grastoernooi, maar de dames maken hier hun debuut. En net als enige jaren geleden heeft Rudi Kun-Kuti als bemiddelaar gediend. Deze ex- Activia trainer is in Sint Anthonis woonachtig en heeft zelf bij Timisoara gespeeld.
Uit Bratislava, Slowakije, komen liefst twee damesteams van Doprastav proeven van het Brabantse gras. Het ene team speelt mee in de eredivisie, het niveau waarop ze ook actief zijn in Slowakije; het andere (jeugd)team doet tijdens Pinksteren mee in een lagere divisie. De buitenlandse eredivisiedames ten spijt is er wellicht weer eens een Nederlandse overwinnaar te verwachten. Wie weet treffen de twee nationale kemphanen Pollux en Longa elkaar in de finale en kunnen ze nu hun krachten eens meten op gras

Ook niet onbelangrijk voor het Pinkstertoernooi is het avondprogramma, dat vrijdag 17 mei al van start gaat met de internationaal bekende DJ Jurgen. Hij zal de eerste van drie lange nachten 'Dance-Volley' in sporthal De Remmensberg van muzikale invulling voorzien.
---
Foto verkrijgbaar bij de organisatie Martijn Willems: willems542@zonnet.nl