---

Ministerie van Defensie



---

foto: Deborah Gravenstijn bij EK judo 2002 (Fabienne Bruys)

Brons voor Gravenstijn en Huizinga

18-05-2002

Deborah Gravenstijn en Mark Huizinga, beiden luitenant bij de luchtmacht, hebben brons gehaald op het Europees Kampioenschap Judo in het Sloveense Maribor. Voor de andere Defensie topsporters, Danielle Vriezema (landmacht) en Dennis Meijer (marine), was geen eremetaal weggelegd. Vandaag (18 mei) komt wachtmeester Claudia Zwiers van de marechaussee nog in actie. Zondag staat het kampioenschap voor landenteams op het programma.

Er was dus geen vijfde titel voor Olympisch kampioen in de klasse tot 90 kilogram, Huizinga. Na een moeizame start werd hij in de derde ronde verrassend gestuit door Valentin Grekov, de latere kampioen. Met nog wat geluk haalde de Vlaardinger de kleine finale, waar hij een oude bekende trof in Rasul Salimov (Azerbeidjan). Beide judoka's stonden vorig jaar in de finale van het EK en in 2000 in de eindstrijd van het militair WK in Den Helder. Ook toen won de luchtmachtofficier. "De finale was zeker haalbaar, maar ik miste net een moment de scherpte. Dat heeft me de titel gekost", aldus Huizinga, die niet al te zeer was teleurgesteld. "Het kan nu eenmaal niet altijd raak zijn. Ik sta wel acht jaar achtereen op het podium en dat kunnen er niet veel zeggen".

Gravenstijn (-57kg) kende een valse start, omdat ze verloor van Tatiana Chouchakove (Rusland). Daarna wist ze met wilskracht door te stoten naar het brons. "Ik ben daar uitermate tevreden mee. Ik heb maar drie weken kunnen trainen na mijn knie-operatie. Maar ik heb wel heel diep moeten gaan."
Minder verging het landmacht-luitenant Danielle Vriezema, die de weg naar het brons versperd zag door de Oostenrijkse Claudia Heill, ook al een militair. Luitenant ter zee (marine) Dennis Meijer kwam slechts eenmaal in actie. Hij verloor van Guise Madelloni, de Italiaanse Olympisch kampioen. "Het lukt maar niet op een EK, want nu moet ik weer direct tegen zon klasse judoka", pruilde de Haarlemmer. (fotos: Fabienne Bruys)
foto: Mark Huizinga bij EK judo 2002 (Fabienne Bruys)