Ingezonden persbericht

PERSBERICHT - Utrecht, 3 mei 2002

Heksennacht: Vrouwen eisen de straat terug! Women reclaim the streets!

Honderden vrouwen zullen zaterdag 18 mei (Heksennacht) in Utrecht demonstreren onder de leus 'Vrouwen eisen de straat terug'. Geschminkt en verkleed zullen zij in een bonte stoet om 23.00 uur, even voor middernacht, met trommels en fakkels krijsend door de binnenstad trekken. Ook in andere grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Nijmegen en Den Bosch) zal rond deze datum een Heksennacht plaatsvinden.

De jaarlijkse Heksennacht is een protest tegen het feit dat vrouwen in het donker op straat bang moeten zijn om aangerand (of erger) te worden. De samenleving lijkt het normaal te vinden dat vrouwen daarom binnen moeten blijven. Ook willen we aandacht vragen voor seksueel geweld binnenshuis en in het bijzonder jegens vrouwen in asielzoekerscentra, die de straat zelfs niet op kunnen.

Daarnaast is de Heksennacht ook bedoeld om in brede zin meer ruimte voor vrouwen en meiden te creëren en hen in hun eigen kracht te stimuleren.

De heksennacht vindt zijn oorsprong in de Duitse 'Walpurgisnacht'. Dit traditionele heksenfeest ontwikkelde zich in de jaren zeventig steeds meer tot een strijdbaar vrouwenfeest om uiteindelijk uit te groeien tot een radicale actievorm tegen seksueel geweld. In Nederland is in 1978 op een landelijke vergadering van Vrouwen Tegen Verkrachting de Heksennacht op 19 mei uitgeroepen.

Vrouwen laten in deze strijdbare manifestatie zien evenveel recht te hebben om te gaan waar ze willen. Ook in Nederland staat het recht op de straat centraal, overdag en 's nachts. Het doel is een eind te maken aan de vanzelfsprekendheid waarmee mannen de straat bezitten en vrouwen thuisblijven omdat het onveilig is. Dat is ook de reden dat de heksennacht alleen voor vrouwen is.

Voorafgaand aan de demonstratie zullen de deelnemende vrouwen in Utrecht om 19 u gezamenlijk eten (reserveren bij het ACU: 030-2314590). Daarna volgen diverse activiteiten, verkleden en schminken.

De grote demo start om 23 u en de avond wordt afgesloten met een spetterende vrouwendisco. De heksennacht is alleen toegankelijk voor vrouwen, meiden, sletten, bitches en riotgrrrls.

Persinformatie -