Korps: Friesland, plaats: Friesland 20-05-2002
Politieberichten van 19/5 (13.00) t/m 20/5 (13.00)

Leeuwarden: diefstal uit schuur
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een schuur achter een woning aan de Offenbachstraat. Men kwam binnen door de schuurdeur met geweld open te breken. Gestolen werden twee bromfietsen en twee helmen. De waarde van het ontvreemde bedraagt circa 1500 euro. Aangifte werd gedaan door een 45-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: overval opgelost
Op 16 april 2002 wilde een man snoepgoed afrekenen bij een winkel aan de Tuinen (zie hiervoor ook de politieberichten van 16 april (07.00 13.00). Terwijl de caissière de kassa bediende boog de man zich voorover, waarna hij een greep in de kassa deed en enkele bankbiljetten weggriste. Afgelopen vrijdag, 18 mei, meldde de verdachte zich vrijwillig op het politiebureau te Leeuwarden. Met toestemming van de officier van justitie werd de verdachte, een 30-jarige inwoner van Franeker, buiten heterdaad aangehouden. De man zit nog vast.

Ferwoude: aanrijding en getuigenoproep
Zondagochtend treft de politie een zwaar beschadigde auto aan op de Zeedijk tussen Ferwoude en Gaast. Hierop is de auto afgesleept en heeft de politie een bezoek gebracht aan de bestuurder, een 19-jarige inwoner van Ferwoude. Het bleek dat omstreeks 11.00 uur de bestuurder van Ferwoude naar Gaast was gereden met een normale snelheid. Uit de tegenovergestelde richting nadert een auto met grote snelheid. Omdat men bijna bij een veerooster is, mindert de inwoner van Ferwoude vaart. De tegenligger doet dit niet en rijdt ook deels op de linkerweghelft. De automobilist uit Ferwoude moet remmen, wijkt uit naar rechts, komt met het rechtervoorwiel in de berm en botst vervolgens met de rechtervoorzijde tegen het daar geplaatste hek. De tegenligger passeert en rijdt door. Door voorbijgangers worden de inwoner van Ferwoude en zijn inzittende naar huis gebracht. Graag komt de politie in contact met eventuele getuigen van het ongeval. Waarschijnlijk betreft de tegenligger een donkerblauwe Volkswagen Passat stationcar. Ook mensen die op Eerste Pinksterdag rond 11.00 uur deze auto hebben zien rijden wordt gevraagd contact op te nemen via het algemene nummer van de politie Friesland, 0900 8844.

Leeuwarden: diefstal uit auto
Zondagmiddag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Gerbrandyweg. Men kwam binnen door een portier te forceren. Gestolen werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 28-jarige inwoner van Haarlem.

Leeuwarden: inbraak woning
Zondag overdag werd ingebroken in een woning aan de Boomgaardstraat. Men kwam binnen door een glas in een uitzetraam te vernielen. Gestolen werden een televisie, een dvd-speler en een videorecorder. Aangifte is gedaan door een 24-jarige inwoner van Leeuwarden.

Heerenveen: inbraak woning
Tussen zaterdag 17.00 en zondag 17.00 uur werd ingebroken in een woning aan de G. Gerritsmastraat. De verdachte kwam binnen via een raam. Ontvreemd werd een laptop. Aangifte is gedaan door een 36-jarige inwoner van Sneek.

Terherne: auto te water
Zondag omstreeks 16.30 uur vergat een 48-jarige inwoner van Sint Nicolaasga op het Syl zijn auto op de handrem te zetten. Hierdoor reed de auto zelfstandig het water in. De auto is door een bergingsbedrijf uit het water getakeld.

Langweer: parkeren
Na klachten uit de bevolking dat er veelvuldig fout wordt geparkeerd in Langweer heeft de politie zondag tussen 16.30 en 17.15 uur 15 foutparkeerders geverbaliseerd.

Bolsward: inbraak
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken bij een internationaal transportbedrijf aan de Wymerts. Een tiental opleggers is opengesneden, waarna een onbekend aantal goederen, voornamelijk koffie en drank, zijn gestolen. De technische recherche zal een onderzoek instellen. De eigenaar zal aangifte doen.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 22.50 uur zag de politie een auto met hoge snelheid rijden over de A32 bij Wirdum. Hierop werd het voertuig op de Julianalaan aan de kant gezet. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Sneek, bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 260 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Grou/Leeuwarden: 100 maal gecontroleerd op alcohol, geen overtreders Tussen zondag 19.00 en maandag 00.15 uur werd een alcoholcontrole uitgevoerd op de Terhernsterdyk, Wergea, Aldlansdyk en de Oostergoweg. Er werden 100 bestuurders onderworpen aan een alcoholtest, geen van de bestuurders had te veel gedronken. In Jirnsum werd een bestuurster van een bromfiets aangehouden, zij droeg geen helm, evenals de mede-passagiere. Beide dames kregen hiervoor een bekeuring.

Sint Nicolaasga: rijden onder invloed
Maandag omstreeks 00.50 uur werd een 37-jarige automobilist uit Emmeloord gecontroleerd op De Rijlst. Op het bureau blies de man 310 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Maandag omstreeks 01.55 uur werd een 27-jarige automobiliste uit Leeuwarden gecontroleerd op het Zuidvliet. Ze bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de vrouw 445 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. Om 03.30 uur werd een 63-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Tjalkstraat. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 295 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur. Om 04.30 uur werd een 32-jarige automobiliste uit Leeuwarden gecontroleerd op de Groenweg. De vrouw bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies zij 420 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Bolsward: aanhouding na vernieling ruit
Maandag omstreeks 02.30 uur werd een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij een ruit had vernield van een horecagelegenheid aan de Bargefenne. Twee medewerkers van de zaak hebben de verdachte overgedragen aan de politie.

Harlingen: bromfietser aangehouden
Maandag omstreeks 02.50 uur ging een 19-jarige bromfietser uit Oosterbierum er vandoor op de oude Ringmuur, nadat hij de politie zag. Op de Noorderhaven werd hem gesommeerd staan te blijven, maar de bromfietser dacht er anders over. Ook het aanroepen via de megafoon hielp niet. Na een achtervolging door de diverse straatjes van het centrum werd de bromfietser uiteindelijke aangehouden op de Kimswerderweg, ter hoogte van de afslag naar de N31. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 760 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Tevens kreeg hij een bekeuring voor het niet tonen van zijn bromfietscertificaat en het niet dragen van een helm.

Leeuwarden: twee aanhoudingen
Maandag omstreeks 02.40 uur zag de politie dat twee personen aan het graffiti spuiten waren nabij het Zuiderplein. Toen de twee verdachten er op de fiets vandoor wilden gaan, werden ze aangehouden. Het betreft een 20-jarige inwoner van Goutum en een 19-jarige inwoner van Leeuwarden.

Gorredijk: snelkraak
Maandagochtend werd een snelkraak gepleegd in een winkel aan de Hoofdstraat. Een ruit van de voordeur werd geforceerd. Twee vitrines waren opengebroken. Ontvreemd werden een nog onbekend aantal mobiele telefoons en digitale cameras. De politie heeft nog een zoektocht door de omgeving gemaakt, maar geen verdachte(n) aangetroffen. Aangifte zal worden gedaan door een 56-jarige inwoner van Gorredijk.

Beetsterzwaag: huisvredebreuk en vernieling
Maandag omstreeks 03.45 uur werden drie mannen aangehouden in de bossen nabij de Van Harinxmaweg. Zij hadden in een zwembad nabij een horecagelegenheid aan de Van Harinxmaweg een aantal glazen gegooid. Na de melding heeft de politie onder andere een hond ingezet. Dit resulteerde al snel in de aanhouding van een 23-jarige en twee 21-jarige inwoners van Beetsterzwaag.

Boornzwaag: rijden onder invloed
Maandag omstreeks 0.35 zag de politie een auto rijden op de Houtvaartweg. Hier stopte de auto en de twee inzittenden gingen er vandoor. Een 32-jarige inwoner van Arnhem ging via een sloot naar de andere kant in de richting van het water bij de camping. Hij dook in het water en zwom naar de overkant. Hier liep hij echter rechtsreeks in de armen van een andere agent. Voor de inzittende werden twee honden ingezet. Deze persoon werd al snel in de bosjes aangetroffen. De Arnhemmer bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 820 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Sneek: inbraak woning
In de vroege uren van maandag is ingebroken in een woning aan de Albardastraat. Men kwam binnen via de achterkant van de woning. Ontvreemd werden een gsm en enkele sieraden, onder andere een ring en een armband. Aangifte is gedaan door een 24-jarige inwoonster van Sneek.

Bureau Communicatie, telefoon 058 -880 8272