PERSBERICHT

Podium voor Geva Racing-coureur Tristan te Pas

Zandvoort, 20 mei 2002. Lange tijd hadden de Geva Racing coureurs Tristan te Pas (Zandvoort) en Xavier Maassen (Meerssen) zicht op de laatste twee podiumplaatsen tijdens de Van Uitert Formule Ford Pinksterrace. Op een zonovergoten Circuit Park Zandvoort zegevierde ook ditmaal Jaap van Lagen. Te Pas pakte namens het Geva Racing Team de tweede plek, terwijl voor zowel Maassen als zijn 16-jarige Geva Teamgenoot Junior Strous (Wassenaar) in de slotfase van de 12 ronden tellende race het doek viel. Zowel in de Benelux- als de Nederlandse tussenstand neemt Tristan te Pas nu de tweede plaats in.

De kwalificatietraining vond onder wisselende weersomstandigheden plaats en speelde het Geva Racing Team duidelijk parten. Teammanager Gert Valkenburg daarover: "De baan droogde op dat moment snel en onze rijders kwamen aan de pits om nog wat veranderingen in de afstelling door te voeren." Juist in die periode verbeterden de trainingstijden zich snel. Te Pas en Maassen begaven zich even later op de baan, maar konden hun tijden nauwelijks verbeteren, omdat het weer begon te regenen. Dat verklaarde de vierde plek voor Xavier Maassen, die daarmee net voor Tristan te Pas stond. Junior Strous bezette met zijn Mygale 2002 de zevende startplek.

De race, verreden op Pinkstermaandag, verliep aanvankelijk voor de Geva Racing coureurs bijzonder succesvol. Latere winnaar Jaap van Lagen profiteerde niet alleen van zijn goede startplek, maar zeker ook van de strijd die zich achter hem ontwikkelde. In die strijd speelden Xavier Maassen en Tristan te Pas een hoofdrol. Zeker nadat Paul Meijer na een actie in de Tarzanbocht wegviel, konden de beide Geva Teamgenoten zich richten op de voor hen rijdende Ben Jamini. Maassen: "Samen met Tristan ben ik op jacht gegaan, waarbij hij mij zelfs een keer inhaalde en ik hem een ronde later weer terugpakte. Uiteindelijk lukte het om bij Ben Jamini te komen. Onder die druk ging het voor hem in de Tarzanbocht mis en daarna zag ik dat er iets met zijn achterwielophanging aan de hand was. Ik hield dus bewust wat ruimte. Bij het opgaan van de Hunzerug verloor hij alle snelheid en ik probeerde hem te ontwijken. Ik denk dat Tristan daar niet op rekende en hij knalde er bij mij aan de achterkant in. Daarmee was voor mij de race over. Absoluut jammer!", aldus Maassen na afloop. Tristan te Pas verklaarde dat het hier om een raceongeval ging. "Ik had voldoende afstand, maar wanneer de rijders voor je zo veel snelheid verliezen is een dergelijke botsing onvermijdelijk. Gelukkig bleef mijn voorwielophanging intact en kon ik de race op een tweede plek afsluiten. Mijn start was allerminst geweldig. Ik schoot een keer van de koppelingspedaal en had daarna teveel wielspin. Dus ik ben dik tevreden met dit resultaat", aldus Te Pas na afloop. Junior Strous kende deze race een prachtig gevecht met Ardi van der Hoek. "Dat duurde tot en met de laatste ronde. Ik zag toen een gaatje, zat er naast toen zijn wagen uitbrak. Daarbij kon hij mij onmogelijk ontwijken en zo eindigde ik zonder klassering in de grintbak. We hebben nu wat weken te gaan en zullen samen met de mensen van Mygale het nodige aan de afstelling van de auto doen. Momenteel heb ik teveel last van onderstuur en kan daardoor de bocht uit slecht wegkomen. Dat beperkt dan weer de snelheid op de rechte stukken. Daar gaan we nu aan werken."

Volgende race: 14 juli, Circuit Assen

Uitslag Van Uitert Formule Ford, 20 mei, Zandvoort:
1. Jaap van Lagen Mygale 2001 21.37.929
2. Tristan te Pas Mygale 2002 op 12,988
3. Dillon Koster Mygale 2002 op 14.950 19. Junior Strous Mygale 2002 op 1 ronde

Stand Benelux-kampioenschap na vier races:

1. Jaap van Lagen 85, 2. Tristan te Pas 51, 3. Xavier Maassen 43 en 8. Junior Strous. 10.

Stand Nederlands-kampioenschap na twee races:

1. Jaap van Lagen 43, 2. Tristan te Pas 28, 5. Xavier Maassen 17 en 14. Junior Strous. 10.

Voor de redactie:
Meer informatie wordt u graag verstrekt door Gert Valkenburg, telefoon (06) 53 17 17 78