Ingezonden persbericht

26ste draaiorgelmanifestatie in Haarlem

HAARLEM, 20020510 -- Datum : maandag 20 mei 2002 (2de Pinksterdag) Plaats: Staten- en Prinsenbolwerk te Haarlem Tijd : 12.30 tot 17.00 uur

Op 2de Pinksterdag vindt volgens traditie wederom de Haarlemse draaiorgelmanifestatie plaats. Al 25 maal eerder organiseerde de Stichting Stadsorgel Haarlem "Het Kunkels Orgel" deze manifestatie en elk jaar trekt deze weer een groot publiek.

Jaarlijks nodigt de Stichting een 25-tal orgels uit het gehele land uit om zich in Haarlem te presenteren. Kwaliteit en verscheidenheid staan hierbij voorop. Graag laten wij zien wat de Nederlandse draaiorgelbouwers, restaurateurs, kunstschilders en muzieknoteurs anno 2002 presteren. Elk orgel zal uit zijn eigen repertoire -draaiorgelboeken zijn niet uitwisselbaar!- een muziekprogramma ten gehore brengen dat varieert van (klassieke) dansmuziek, marsen, walsen, opera- en operettemelodieën tot hedendaagse tophits.

De huisvestingsproblemen van het Haarlemse draaiorgelmuseum van de Stichting Stadsorgel Haarlem "Het Kunkels Orgel" noopten de Stichting op 5 maart van dit jaar tot het houden van een gigantische protestoptocht. Hieraan werd deelgenomen door 40 draaiorgels uit alle windstreken. De orgels speelden tijdens deze demonstratieve optocht en op de Grote Markt allen door elkaar. De orgels die dit jaar langs de Bolwerken te bewonderen zijn waren voor het overgrote deel deelnemer aan deze protestmars. In tegenstelling tot 5 maart kan nu de tijd genomen worden om elk instrument rustig te beluisteren en te bekijken.

Het ontbreken van het anders zo onmisbare mansbakje en de afwezigheid van voorbijrazend verkeer maakt dat jaarlijks veel mensen de manifestatie bezoeken. Het publiek komt werkelijk uit alle delen van ons land en zelfs daar buiten. Zo wordt vanuit Engeland zelfs een busreis georganiseerd naar deze manifestatie.

Na afloop van de manifestatie vinden velen de weg naar het draaiorgelmuseum aan de Werfstraat (open vanaf 16.30 uur). Hier wordt (uiteraard onder het genot van muziek van de daar aanwezige draaiorgels) nog lang nagepraat over de afgelopen dag.

Deze traditionele draaiorgelmanifestatie wordt al enige jaren mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Gemeente Haarlem. Vanuit organisatorisch oogpunt is zij nauw verbonden met de aanwezigheid van het Haarlemse draaiorgelmuseum. Mochten we onze strijd tot behoud van dit museum verliezen dan zal er ook geen Pinkster-draaiorgelmanifestatie meer kunnen plaatsvinden. Hiermee zou Haarlem als centrum voor draaiorgelcultuur ophouden te bestaan!

Op www.draaiorgelmuseum.org vindt u alle informatie over de Stichting Stadsorgel Haarlem "Het Kunkels Orgel", het draaiorgelmuseum en de activiteiten.



Ingezonden persbericht