Stork Groep NV

21-05-2002

RDM en Stork bespreken wederzijdse verkoop van industriële bedrijven

RDM Holding NV en Stork NV voeren besprekingen die moeten leiden tot een rationele consolidatie van de industriële activiteiten op het gebied van luchtvaart en landdefensie systemen binnen Nederland. Onderdeel van deze besprekingen is de verwerving door RDM van de militaire voertuigactiviteiten van Stork, die zijn ondergebracht in Stork PWV. RDM wil met deze beoogde aankoop zijn militaire voertuigactiviteiten verder versterken en uitbouwen. Stork is voornemens de luchtvaart activiteiten over te nemen van SP aerospace and vehicle systems B.V., dat deel uitmaakt van RDM Holding. Hiermee wil Stork zich verder concentreren op de versterking van de luchtvaartactiviteiten. Beide ondernemingen hebben hiertoe een intentieverklaring ondertekend.

Stork PWV B.V. (PantserWielVoertuig), thans nog onderdeel van Stork Aerospace, is een systeem engineering en project management organisatie en is gevestigd in Amsterdam. Stork PWV is partner in het Duits-Engels-Nederlandse GTK/MRAV/PWV programma en aandeelhouder van de firma ARTEC GmbH in München. ARTEC GmbH, met daarbinnen Stork PWV richt zich op de ontwikkeling en productie van grote pantserwielvoertuigen. De Nederlandse, Duitse en Engelse overheden hebben opdracht gegeven tot de ontwikkeling en productie van het GTK/MRAV/PWV voertuig.

RDM Holding NV beoogt Stork PWV in zijn geheel op te nemen in een nieuw op te richten RDM Defence groep, dat een consolidatie en synergetische relatie zal bewerkstelligen tussen de landdefensie bedrijven binnen RDM Holding. Andere bedrijven die deel zullen uitmaken van de RDM Defence groep zijn; RDM Technology B.V., dat zich bezighoudt met productie, verbetering en onderhoud van artillerie systemen, gevechtstanks en zware defensie systemen; SP vehicles B.V. dat actief is op het gebied van ombouw, installatie en onderhoud van militaire trucks en wielvoertuigen; en tenslotte wordt ook het programma voor de levering van het nieuwe Fennek verkenningsvoertuig aan de Koninklijke Landmacht en de Bundeswehr in de groep ingebracht. Deze consolidatie van landdefensie activiteiten binnen de RDM Defence groep zal leiden tot een grotere, hoogwaardiger en effectievere betrokkenheid van Nederland in internationale
defensiematerieelprogramma's.

Stork NV is voornemens de luchtvaart activiteiten van SP aerospace and vehicle systems B.V. over te nemen van RDM Holding NV. SP is de voortzetting van DAF Special Products en maakt sinds 1998 deel uit van RDM. SP is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van onderstellen van luchtvaartuigen en andere hoogbelaste aerospace onderdelen. SP aerospace werkt onder andere voor Boeing, Embraer, Goodrich en Lockheed Martin en maakt onder meer onderstellen voor het F-16 vliegtuig en de Apache en NH-90 helikopters.

Stork is zes jaar geleden met de overname van een aantal gezonde Fokker-activiteiten in de aerospace-markt actief geworden. In de afgelopen jaren is geïnvesteerd in deelname aan de ontwikkeling van een groeiend aantal vliegtuigprogramma's met een geselecteerd aantal competenties zoals lichtgewicht structuurdelen, laminaten, composieten alsmede bekabelingssystemen. Daardoor is een brede spreiding gerealiseerd over een aantal verschillende marktsegmenten zoals civiel en militair, zakenjets en passagiersvliegtuigen en binnen deze laatste categorie van klein tot zeer groot. Stork Aerospace realiseerde over het afgelopen boekjaar met ruim 3000 medewerkers een omzet van 421 Miljoen Euro. Stork Aerospace werkt onder andere voor Airbus, Boeing, Cessna, Dassault, Hamilton Sunstrand, Gulfstream en Lockheed Martin.

Zowel SP aerospace als Stork zijn partner voor de ontwikkeling en productie van de NH-90 helikopter. Beide bedrijven zijn ook actief voor de opvolging van de F-16, met name in het kader van de Joint Strike Fighter (JSF).

Het noodzakelijke boekenonderzoek bij Stork PWV en SP aerospace is inmiddels gestart en zal waarschijnlijk voor 30 juni 2002 worden afgerond. De betrokken medewerkers, de ondernemingsraden en vakverenigingen zijn inmiddels van dit voornemen op de hoogte gesteld.

Informatie voor de pers:
Stork N.V. / Dick Kors
Tel. 035 - 695 75 55 / 06 - 51 98 40 54

RDM Holding N.V.
Tel. 010 - 487 27 53