Draka Holding N.V.

Draka verwacht forse daling nettowinst in eerste halfjaar 2002, gevolgd door herstel in tweede jaarhelft
Amsterdam, 21 mei 2002 - In de eerste maanden van dit jaar was het wereldwijde economische klimaat zwak, hetgeen met name een negatieve invloed had op de telecommunicatiemarkt. Marktomstandigheden in dit segment waren erg moeilijk en de teruggang van de markt was sterker dan eerder werd verwacht. Als gevolg van deze ongunstige ontwikkeling verwacht Draka Holding N.V. dat het nettoresultaat in de eerste helft van 2002 fors lager zal zijn ten opzichte van het uitstekende resultaat over de eerste zes maanden van 2001.

Telecommunicatiekabel en -systemen
Draka's productgroep Telecommunicatiekabel en -systemen heeft in de eerste maanden van 2002 te kampen gehad met terughoudendheid van telecombedrijven om te investeren. Met name de glasvezelmarkt leed onder deze ontwikkeling. Dit heeft geresulteerd in een scherpe daling van het volume en prijzen die onder druk staan.

Laagspannings- en speciaalkabel
De productgroep Laagspannings- en speciaalkabel laat een gezonde ontwikkeling zien. Deze is in lijn met Draka's eerdere verwachtingen. Echter, uitzondering hierop zijn de koper datacommunicatiekabel activiteiten waar de volumes lager zijn dan eerder werd verwacht door lagere IT-investeringen.

Kostenbesparende maatregelen
Om het hoofd te bieden aan de moeilijke omstandigheden in de telecommarkt heeft Draka een aantal extra kostenbesparende maatregelen doorgevoerd bovenop de reeds eerder aangekondigde en inmiddels gerealiseerde reductie van het personeelsbestand met 350 werknemers in het vierde kwartaal van 2001. Zo heeft Draka arbeidstijdverkorting ingevoerd in enkele fabrieken in Nederland, Finland en Duitsland. Tevens heeft Draka de ingebruikname van een deel van haar nieuwe glasvezelcapaciteit in Finland en Nederland uitgesteld. Verdere kostenbesparingen zullen worden doorgevoerd indien de telecommarkt gedurende het jaar niet herstelt.

Vooruitzichten
Hoewel de verwachting is dat de telecommarkt in het eerste kwartaal van 2002 de bodem heeft bereikt, verwacht Draka dat in de nabije toekomst de marktomstandigheden uitdagend zullen blijven. Onvoorziene omstandigheden voorbehouden, verwacht Draka niettemin dat het nettoresultaat in de tweede helft van 2002 hoger zal zijn vergeleken met de eerste zes maanden van 2002, mede dankzij de genoemde kostenbesparingen. Echter, op dit moment is het nog steeds te vroeg om een uitspraak te doen over de te verwachten resultaten over 2002.

Voor de middellange termijn blijft Draka erop vertrouwen dat, gegeven de gediversificeerde productportefeuille en de goede geografische spreiding, zij uitstekend gepositioneerd is om te profiteren van de groeimogelijkheden binnen haar specifieke marktsegmenten.