Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

Ontwikkelingen ABN AMRO CAO onderhandelingen

Op 25 april en 16 mei hebben de eerste gesprekken plaatsgevonden om te komen tot een nieuwe CAO bij ABN AMRO.

Op 25 april zijn door de vakbonden de voorstellen toegelicht en heeft ABN AMRO toelichtende vragen gesteld. Ook ABN AMRO lichtte het voorstel toe. Kort samengevat komt het erop neer dat de vakbonden teveel vragen en dat de Bank weinig kan bieden vanwege de economische omstandigheden.

Op 16 mei hebben wij de eerste inhoudelijke onderwerpen besproken. De onderwerpen waren arbeidsduur en de verschillende verlofsituaties.

Arbeidsduur
Ten aanzien van de Arbeidsduur wil ABN AMRO komen tot flexibilisering. Het CNV had hier terughoudend op gereageerd omdat zij een verdere terugdringing wenst van de 40-urige arbeidscontracten. ABN AMRO wil in de toekomst alleen nog maar 36-urige arbeidscontracten overeenkomen waarbij per jaar door de medewerker afspraken gemaakt kunnen worden over het meer of minder willen werken dan 36 uur. De maximale bandbreedte is 4 uur meer of minder. Deze bandbreedte moet ook gaan gelden voor part-time medewerkers. Wil de medewerker meer afwijken dan de genoemde bandbreedte, dan wordt de systematiek van de Wet Aanpassing Arbeidsduur gevolgd. Om met deze afspraak mee te gaan willen wij overgangsmaatregelen afspreken met betrekking tot de bestaande 40 uurs contracten. ABN AMRO zal daartoe een voorstel doen.

Verlofsituaties
Voor de verlofafspraken hebben wij gesproken over handhaving van de omvang van het vrijwilligersverlof (dus geen uitbreiding) en meer communicatie over de mogelijkheid. Er wordt te weinig gebruik van gemaakt.

Bij Palliatief verlof wordt de praktijk onderzocht en zo mogelijk verwerkt in een regeling die tegemoet komt aan onze inzet.

Adoptieverlof wordt 4 weken met 100% loon doorbetaling.

Vakbondsverlof is verworpen.

ABN AMRO gaat nu werken aan een tekst die verlofregelingen in elkaar schuift en waarbij ook de loonbetaling gelijk is. Gedacht wordt aan de eerste twee weken 70% en de rest van de weken 50%. Ook hiervoor zal ABN AMRO met een voorstel komen. Kortom we wachten de verschillende tekstvoorstellen af.

Ledenvergadering

Op 18 juni 2002 houden wij een ledenvergadering:

Plaats: Rotterdam
Locatie: Coolsingel 119, zaal 1
Tijd: 10.00 uur tot 13.00
Aanmelden via: e.langeweg@cvndibo.nl

Is uw collega al lid van de Dienstenbond CNV?

U bent lid van de Dienstenbond CNV. Uw collega misschien nog niet. Overtuig uw collega's van de noodzaak van het lidmaastchap. Wij rekenen op u!
>> meer informatie over het lidmaatschap

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Erik Langeweg. Telefoon (023) 565 10 52. Email: e.langeweg@cnvdibo.nl.

Wilt u informatie over de CAO-besprekingen per email ontvangen dan kunt u zich aanmelden bij: marcel.de.haan@nl.abnamro.com

Hoofddorp, 21 mei 2002.