Drempels weg



Nieuws

Wetgeving over internettoegankelijkheid in de maak

Positieve geluiden vanuit Europa
21-05-2002
Om de toegankelijkheid van internet te verbeteren, is het noodzakelijk dat er wetten komen die dat verplicht stellen. Dat vindt onder andere Ralph Beaujean van Accessibility.nl. Beaujean was vorige week in Brussel om te zien welke vorderingen de Europese Unie maakt.

Een maand geleden werd er in een interview op Drempels Weg al gesproken over een e-accessibility-resolutie die was aangenomen. Beaujean vindt die resolutie eigenlijk minimaal: Ook in de Raad van Europa (waarin de verschillende ministers van 1 discipline bij elkaar zitten - red.) werden regelmatig uitlatingen gedaan over toegankelijkheid van internet, maar dat was meestal vrij beperkt.

Document
Ook al is de aandacht dan vrij minimaal, er gebeurt in elk geval wel wat op wetgevingsgebied in Europa. Die aandacht is terug te voeren op een document (Com 2001, 529) van de Europese Commissie (een soort Europese regering red.), vertelt Beaujean. Het bevat een zogeheten Mededeling van de Europese Commissie.

In het document wordt per land opgesomd wat er op het gebied van webtoegankelijkheid is ondernomen. Bij Nederland wordt het project Drempels Weg nog niet genoemd, maar dat zal zeer binnenkort veranderen. In het document staat dat er meer moet gebeuren aan webtoegankelijkheid, en daar hebben zowel het Europees Parlement als de Raad positief op gereageerd. Daarmee bleek het dus een goed initiatief te zijn.

Toch rezen er meteen vragen. Vooral over hoe bepaalde wetgeving er dan uit zou moeten zien. Beaujean: In Brussel blijkt men welwillend tegenover wetgeving te staan, maar er is een gebrek aan expertise over dit onderwerp. Dit betekent dat allerlei partijen, zoals accessibility.nl, moeten zorgen dat ze regelmatig in Brussel zijn om concreet te kunnen adviseren en begeleiden.

Jaar van de gehandicapten
Een belangrijke datum is nu 30 juli aanstaande, dan zal er in het Europees Parlement gestemd gaan worden over een resolutie van het Europese Parlement zelf. Beaujean zou graag zien dat er dan meer verplicht wordt gesteld dan nu het geval is. Alleen, het probleem is dat de W3C-richtlijnen dan een geautoriseerde vertaling in alle Europese talen moeten krijgen. Nu is er alleen een Engelse geautoriseerde vertaling; de Nederlandse vertaling is niet geautoriseerd. Dat vertalen leidt momenteel al tot vertraging. Een typisch bureaucratische drempel, zo lijkt het.

Vertraging of niet, 2003 zal het jaar van de gehandicapten zijn. Vanuit verschillende commissies en comités is al vernomen dat Europa dan echt wat zal moeten realiseren. Beaujean: Ik verwacht gewoon dat er iets op wetgevingsgebied zal gebeuren. Er móet een wet over webtoegankelijkheid komen, dat heeft ook de Raad gezien.

Duitsland
Duitsland heeft onlangs een wet aangenomen waarin toegankelijkheid van overheidswebsites verplicht wordt gesteld. Maar de wet is ook gericht op de private sector, als aanbeveling. Aan de artikelen over internettoegankelijkheid zijn rechtsverordeningen gekoppeld. Daarin wordt voorgeschreven waaraan nieuwe websites van overheidsinstanties minimaal moeten voldoen (dat zijn de prioriteit 1 en 2 WCAG 1.0 richtlijnen van het W3C). De bestaande websites krijgen daarvoor tot en met 2005 de tijd.

Volgens Ralph Beaujean zijn die richtlijnen strenger dan de richtlijnen die Drempels Weg volgt. Maar Duitsland liep wel heel erg achter, dus het moest iets doen, zo verklaart hij. Alleen vroegen wij ons in Brussel af hoe men dat dan wil aanpakken. Want er is bijvoorbeeld ook geen vertaling van de W3C-richtlijnen in het Duits, en je moet toch een duidelijk uitgangspunt hebben voor wetgeving.

Besef
In Nederland gaat het wat wetgeving betreft wat rustiger aan, en dat is eigenlijk ook wel goed, vindt Beaujean. Aan de waarde van de intentieverklaringen mag dan weleens worden getwijfeld; er is in elk geval een groeiend besef van de noodzaak om iets aan toegankelijkheid van internet te doen. Dat merken we vanuit allerlei hoeken.

Beaujean vraagt zich daarom af of de Amerikaanse aanpak wel zo verstandig is. Daar wordt van alles verplicht gesteld, terwijl er geen grootscheepse campagne, vergelijkbaar met Drempels Weg, is gevoerd om het onderwerp op een positieve manier onder de aandacht te brengen. De inhoud van de toegankelijkheidsnormen blijft daardoor vaag, zodat het ook vaak mis kan gaan en er uiteindelijk een rechter aan te pas moet komen om in een zaak te beslissen. Dat is verre van ideaal.

Concreet
Ralph Beaujean is daarom positief over de nieuwe dingen die ook uit Europa komen. Het begint te leven, dat merken we ook hier in Nederland. Het is vooral een goed teken dat overheidsorganisaties steeds vaker langskomen omdat ze van alles over internettoegankelijkheid willen weten. Bovendien: ook qua wetgeving, die tot nu zeer beperkt was, is er wat concreets in de maak.