ChristenUnie


Tineke Huizinga met voorkeurstemmen in ChristenUnie fractie

Dinsdag 21 Mei 2002 - 16:33

Tineke Huizinga-Heringa is de enige politicus die louter op basis van voorkeurstemmen rechtstreeks in de Tweede Kamer is gekozen. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de verkiezingen die de Kiesraad gisteren openbaar maakte.

De kiesdeler (het aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door de 150 kamerzetels) ligt op 63.341. Dat aantal was dus nodig voor een zetel. Om op eigen kracht in de Kamer gekozen te worden, had een kandidaat meer dan een kwart van de kiesdeler (15.835 stemmen) nodig.

In totaal zijn er vijf restzetels verdeeld, meldt de Kiesraad. Die gingen achtereenvolgens naar CDA, PvdA, Lijst Pim Fortuyn, CDA en VVD.

De ChristenUnie kreeg vier zetels, waarvan een door de lijstverbinding met de SGP. Tineke Huizinga stond als nummer zeven op de kandidatenlijst van de ChristenUnie, maar kreeg zelfs meer voorkeurstemmen dan oud-fractieleider Van Dijke, 19.797 tegen 19.187. Als eerste vrouwelijke kamerlid van de ChristenUnie kwam zij daardoor op de tweede plaats, Van Dijke op plaats drie. De Heerenveense komt in de plaats van Eimert van Middelkoop, die met 6531 stemmen als vijfde eindigde.

ChristenUnie-lijsttrekker Kars Veling kreeg de meeste stemmen: 160.966. André Rouvoet is het vierde ChristenUnie-kamerlid met 12.221 stemmen.

De eerste evangelische kandidaat, Willem Ouweneel, eindigde hoog, nog voor Dick Stellingwerf en Arie Slob op plaats zes. In totaal 3879 mensen brachten een stem op hem uit. Daaruit blijkt dat hij veel evangelische kiezers aan de ChristenUnie heeft weten te binden.
---