Gemeente Bergh

Informatieavond Welstandsnota op 21 mei 2002
15-05-2002

Bergh, Didam en Wehl werken aan één welstandsnota

Met de komst van de nieuwe woningwet verandert er veel op het gebied van de regelgeving van het bouwen. Voor veel bouwwerken is geen vergunning meer nodig. Voor andere kan volstaan worden met een melding.

Ook op het vlak van het welstandstoezicht verandert er veel. Het beoordelen van de kwaliteit van het bouwen door de welstandscommissie vindt niet meer plaats als de bouwtekeningen al klaar zijn. Vooraf moet duidelijk zijn wat de criteria zijn die de gemeente hanteert. Die criteria kunnen ook per gebied variëren. Er kan voor gekozen worden in het centrum van Bergh strengere eisen aan het bouwen te stellen dan op het bedrijventerrein in Didam. In een nieuwbouwwijk kan anders met bouwen omgegaan worden dan in een ouder woongebied of in het buitengebied.
Voor de beoordeling van veel kleine bouwwerken, zoals dakkapellen, bijgebouwen en reclames, komt de welstandcommissie niet meer in beeld. Een medewerker van de gemeente beoordeelt het bouwplan via een zgn. sneltoets en kan in veel gevallen snel vergunning verlenen.

Dat alles krijgt een plaats in een welstandsnota. Met zon nota kan de gemeente haar eigen welstandsbeleid voeren. Zonder welstandsnota mag de gemeente de bouwplannen niet meer op visuele kwaliteit beoordelen. De welstandsnota wordt door de gemeenteraad vastgesteld. Dat moet, voor zover op dit moment bekend, volgens de woningwet vóór 1 oktober 2003 gebeuren.

De gemeenten Bergh, Didam en Wehl hebben gekozen voor voortzetting van plantoetsing op kwaliteit en willen daarin gezamenlijk optrekken. Er komt één welstandsnota voor de drie gemeenten. Er is ook voor gekozen om belanghebbenden in het bouwproces bij de voorbereiding van de nota te betrekken om zodoende de inhoud ervan met lokale kennis te verrijken. Dat kunnen architecten en bouwondernemers zijn, maar ook belangstellende bewoners en de historische vereniging. Daarvoor wordt een klankbordgroep samengesteld, die de gemeenten tussentijds advies geeft over onderdelen van de nota.

Op 21 mei a.s. geven de gemeenten informatie over de aanpak om te komen tot de welstandsnota. De informatie is bedoeld voor de (nieuwe) leden van de gemeenteraden en voor alle andere belangstellenden. Tijdens de informatieavond wordt ook getracht de klankbordgroep samen te stellen.
De informatieavond vindt plaats in de Olde Beth te Wehl en begint om 19.30 uur.